Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid www.napha.no

NAPHA-nytt uke 20 og 21

Siste nytt

Carina Ribe Fernee og Leif Roar Kalleberg
Verdens ledende friluftsterapi-miljøer til Norge om to år Bruk av naturen som arena for terapi får økt oppmerksomhet. I 2021 kommer 500 eksperter på dette fra alle verdensdeler til Agder.
Knust tallerken
Alvorlige svakheter i tjenestene til personer med samtidig rusproblem og psykisk lidelse Helsetilsynets rapporter fra tilsyn med både kommunale tjenester og spesialisthelsetjenester til ROP-gruppen viser mangel på nødvendig samhandling og likeverdige tjenestene. Funnene viser alvorlige svakheter i styring og ledelse både i kommuner og helseforetak.
bjørli
-Folkehelse er populær politikk! Ordfører i Eid kommune i Sogn og Fjordane, Alfred Bjørlo, tenkjer at folkehelse er noko av det aller viktigaste dei driv med. Dette er ei rettesnor i all hans ordførargjerning.

Tips fra NAPHAs kunnskapsbase

erfaringskonsulent bergen
-Jeg var en knakende morsom sputnik i rusmiljøet i Bergen -I dag er jeg i samme miljø, men som ansatt i Housing First. De aller fleste i mitt gamle miljø setter veldig pris på at det går bra med meg. Det er en stor inspirasjon for dem.
biong
Biongs tips til den som skal ansette psykisk helsearbeidere Når Stian Biong, fagsjef i byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune, hører helsepersonell si «Nei, brukeren var ikke motivert» rister han på hodet, i sitt stille sinn.
Marthe Løkken
Gikk nye veier for å hente inn og bruke kunnskapen fra brukere og pårørende Marhte Løkken ledet an i videreutvikling av Kompetansebanken. Nå kan brukere og pårørende i seks kommuner i Oppland lett bidra med sin kunnskap og tilbakemelding, og tjenestene bruker informasjonen på en helt annen måte enn før. Se foredraget Brukerinvolvering - vår modell.
Bil i gjørme
Bakkestart når livet butter Noen ganger kan livet kjennes som om du står i oppoverbakke, og kveler motoren hver gang du vrir om nøkkelen. Workshopen BakkeSTART kan gi deg startkablene du trenger.
59972454_2081551892148208_654904193911357440_o
Let's live well in Ruschcliff - om hvordan et lokalsamfunn satte seg i bevelgelse I stedet for tradisjonell behandling, trengs ofte en annen type henvisning, mener Julie Repper. I Rushcliff i Storbritannia er Live well-modellen utviklet og evaluert med gode resultater. Tjenesten inkluderer ensomme i lokalsamfunnet og vekker engasjement.