DEBATT

Tvangsbruk:

Et alvorlig varsko om tvangsbruk

Dagbladet mener: Omfanget av dagens tvangsbruk i helse- og omsorgssektoren strider med pasienters beskyttelsesbehov og Norges internasjonale menneskerettighetsforpliktelser.

Mottok utredning: Helseminister Bent Høie, her under Høyres landsmøte 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Mottok utredning: Helseminister Bent Høie, her under Høyres landsmøte 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hva gjør vi hvis borgere med for eksempel psykiske helseproblemer, rusproblemer, psykisk utviklingshemning eller demens ikke er i stand til å ta vare på seg selv? Eller ennå mer alvorlig, hvis de er så syke at de utgjør en fare for andre?

I mange tilfeller bruker vi tvang, statens kanskje mest inngripende maktmiddel. For noen kan det bety frihetsberøvelse, tvangsmedisinering, eller elektrokonvulsiv terapi (ECT) som behandlingsformer. I andre tilfeller benyttes en langt mildere form for tvungen behandling, der forebygging og omsorg er våre viktigste virkemidler.

Bruk av både akutte tvangsmidler og tvangsbehandling kan være nødvendig og viktig. De siste åra har imidlertid pressen avslørt en rekke alvorlige svakheter med dagens system for tvang i helse- og omsorgssektoren.

I 2013 skrev for eksempel Dagbladet om «Erik» som ble lenket til senga i 28 døgn, og beskrev behandlingen som ren tortur. Noen år seinere, i 2016, avslørte VG omfattende ulovlig og udokumentert beltebruk på pasienter - flere tusen flere tilfeller enn helseminister Bent Høie var klar over.

Mangel på åpenhet, helhetlige systemer, tydelige regler og gode kontrollorganer har ført til at det i dag brukes for mye tvang mot norske pasienter. Tvangsbruken strider med Stortingets uttrykte vilje, pasienters beskyttelsesbehov og Norges internasjonale menneskerettighetsforpliktelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.