Optimist

Optimistene har grunn til å se enda lysere på framtiden

De lever nemlig lenger enn pessimistene, viser ny studie.

SE ALLTID LYST PÅ LIVET: Det kan nemlig føre til at du lever lenger. FOTO: NTB Scanpix
SE ALLTID LYST PÅ LIVET: Det kan nemlig føre til at du lever lenger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Så var det altså et livsviktig budskap i Monty Pythons superhit «Always look on the bright side of life». For nå viser en ny amerikansk studie at optimistiske mennesker har større sannsynlighet for å leve lenger, skriver BBC.

Forskerne har analysert data fra to store langtidsstudier, den ene bestående av nesten 70 000 kvinner, og den andre av rundt 1500 menn. Alle har fått spørsmål om hvordan de så på framtiden, i tillegg til at faktorer som kosthold, alkoholforbruk og røyking har blitt vurdert.

Lever 11-15 prosent lenger enn pessimistene

Så hva fant de ut? Jo, at optimistene har rett - det er slett ikke naivt å se lyst på livet, faktisk lever du lenger av det.

Studien viser nemlig at mennesker med et optimistisk syn på livet i gjennomsnitt lever 11-15 prosent lenger enn pessimistene, og har større sjanse for å leve til fylte 85 år. Dette gjaldt i størst grad for kvinnene.

- Sunnere vaner og færre depresjoner forklarer bare deler av disse funnene, sier Lewina Lee, professor i psykiatri ved Boston University School of Medicine, som står bak undersøkelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.