DEBATT

Debatt: Uføre og pensjonskutt

Ikke la uføre ta regningen

Mener statsråden at de som har blitt uføre på grunn av ryggproblemer og psykiske problemer, om det er det hun mener med «skakke nerver», skulle ha bitt tennene mer sammen for å bli stående i jobb?

HOLDER IKKE: Det er bra at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (bildet), viser omtanke for personer med lave inntekter og med dårlig pensjonsopptjening, men hun tilbyr dem likevel ikke en bedre pensjon, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
HOLDER IKKE: Det er bra at arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (bildet), viser omtanke for personer med lave inntekter og med dårlig pensjonsopptjening, men hun tilbyr dem likevel ikke en bedre pensjon, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Statsråd Anniken Hauglie argumenterer i sin kronikk i Dagbladet 25. september for at det er urettferdig at alderspensjonen for uføre i enkelte tilfeller kan bli litt høyere enn for en arbeidsfør som går av mellom 62 og 64 år, og lik for enkelte som står i full jobb til de er 65-66 år.

Det er bra at Hauglie viser omtanke for personer med lave inntekter og med dårlig pensjonsopptjening, men hun tilbyr dem likevel ikke en bedre pensjon. Hun mener at det eneste rettferdige, og som vil rette opp en slik urett, er at den som av medisinske årsaker har mistet muligheten til å jobbe og ble ufør, må få mindre.

FFO har sympati med alle som sliter, og som må bruke krefter på å stå i arbeidslivet. Mange funksjonshemmede som er heldig å komme i arbeid, kan slite fysisk og psykisk gjennom et helt yrkesliv.

Men dette er samtidig en god investering for en bedre pensjon for de aller fleste. Det er ingen tvil om at det stort sett alltid er lønnsomt å være i arbeid for den enkelte. Arbeidsføre vil kunne motvirke effekten av levealdersjusteringen ved å fortsette i jobb etter at de fyller 62 år. Dette valget har ikke uføretrygdede.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.