Den 28. oktober kom Gleding-teamet til Ballangen for andre år på rad. I år som i fjor var dette et samarbeid mellom skole, barnehage og folkehelse. Gleding er et konsept som helt enkelt handler om god psykisk helse for både små og store i samfunnet.

Siri Abrahamsen, skaperen av Gleding-konseptet, snakker om det å være et plussmenneske, om de små endringene vi kan gjøre for å bety en forskjell. Hvordan kan vi oftere gjøre mer av det som vi vet er så bra? Ofte så er det et gap mellom gode tanker og gode handlinger.

– Det gapet vil jeg bygge bru over, sier Abrahamsen.

Det er viktig for Siri at alle får høre det samme budskapet samtidig når hun besøker et lokalsamfunn. Alle elevene i skolen, alle ansatte i barnehage og skole og foreldre var derfor invitert til Gleding-seminar denne dagen. Det var fullt hus i samfunnsfløya ved Ballangen skole fra morgen til kveld. På forhånd hadde 6. klasse ved Ballangen skole dekorert lokalet med viktige gleding-verdier. Siri gir mye av seg selv og byr på gode eksempler fra eget liv, slik at vi kan relatere det til vår hverdag.

For skole og barnehage handler det om å skape og ha fokus på det vi vil ha mer av, i stedet for å fokusere på det negative. Med gleding skal vi uttrykke hvordan vi vil ha det på skolen og i barnehagen fremfor å si hva vi ikke skal gjøre. Vi skal glede hverandre i hverdagen gjennom de små tingene: smilet, anerkjennelsen, å ta andre med i aktiviteten, å signalisere at jeg vil ha deg med og at jeg blir glad når du gjør noe bra mot meg.

Gleding uttrykkes gjennom språk og handlinger, sier Siri, og dette er en bevissthet både voksne og barn må øve opp og ha. Det å se og forstå og lytte til andre, og respektere andres følelser og valg uten å mene så mye om den andre, er viktig. De verdiene vi uttrykker rundt middagsbordet, det vi mener om andre, påvirker barna våre. Dette har en effekt også på lokalsamfunnet vårt. Hvordan kan vi være med å inkludere og framsnakke andre barn og voksne som er annerledes enn oss selv? Vi må alle ta ansvar for den fremvoksende ensomheten i samfunnet vårt, ikke minst blant unge.

Vi sitter igjen med utrolig mye godt etter dette besøket, og kommer til å vise framover at dette er noe vi vil.