TÅSEN: Det var med brask og bram, og en svær marsipankake, at Vinkelveien Aktivitetshus offisielt åpnet i de nyoppussede lokalene i det som tidligere var en del av Tåsen helsehus.

Historien begynte for over 20 år siden i Midtoddveien 14. Ingebjørg Tiger startet i samarbeid med det som den gangen var Bydel 21 Grefsen-Kjelsås, Kafé 21, et tilbud til personer i en vanskelig livssituasjon og/eller med psykiske helseutfordringer.

– Det har vært en fantastisk jobb å ha! sier Ingebjørg, og forteller at de måtte tråkke opp veien selv, det fantes nemlig ingen slike tilbud da de startet.

Fra Kjelsås til Tåsen

Med flyttingen går Kafé 21-navnet inn i historien, og det nye, og i alle fall foreløpige navnet, er Vinkelveien Aktivitetshus. Det symboliserer også at tilbudet er langt mer enn en kafé. Her er det åpent mandag til fredag fra klokka 10 til 15, med lunsjservering mellom 11.30 og 13, bortsett fra på torsdager hvor det er tur på dagen og middag litt senere. Av aktiviteter tilbys blant annet keramikkverksted, maling og tegning. De som bruker aktivitetshuset er selv med på å foreslå hvilke aktiviteter som skal holdes i huset. Og i de nye lokalene er mulighetene mange, blir vi fortalt.

Tilbudet, og døra, er åpen for alle som ønsker å være en del av fellesskapet. Ingen henvisning eller diagnose er nødvendig.

– Det er et sted for alle som trenger en trygg og vennlig møteplass. Folk er folk, tenker vi, og vår oppgave som bydel er å legge til rette for at innbyggerne skal kunne leve gode, selvstendige og aktive liv, sier Chris Bekken, leder for seksjon psykisk helse i Bydel Nordre Aker.

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen var også tilstede og gratulerte med nye lokaler. Han fortalte at han hadde opplevd en helt spesiell varme ved å komme inn i Kafé 21 på Kjelsås.

– Men jeg kjenner den samme varmen her. Det er ikke bygget, men det dere skaper her som skaper varmen, sa han.

Møttes på Kafé 21

For Ragnhild Ueland Lium og Tom Børre Jacobsen betyr Kafé 21 noe helt spesielt. De møttes der i 2009, det vil si; Tom Børre så Ragnhild for første gang, forteller paret. Han måtte jobbe litt for å få Ragnhilds oppmerksomhet, men da han lyktes, gikk det til gjengjeld skikkelig bra.

– Vi ble sammen i 2010, og giftet oss i 2012, sier han.

De bodde like ved på Kjelsås, inntil de flyttet ut av byen for en tid tilbake. Ett år sendte de ut invitasjoner til alle i nabolaget, omtrent 1500 mennesker, om at de kunne komme og feire jul hos dem i Grefsenkollveien, forteller Ragnhild.

– Så folk skulle slippe å sitte alene. Det kom noen, men mange kom innom og takket for invitasjonen og syntes det var et hyggelig initiativ, forteller hun.

At aktivitetshuset nå har flyttet ut av lokalene der de to møttes for ti år siden, synes de er greit.

– Lokalene på Kjelsås var litt lunere, men her er det mer åpent, og mer lys som slipper inn. Det gir en god følelse å være her også, sier Ragnhild.

De er enige i at det er menneskene som «gjør» stedet.

– Ingebjørg og Heidi (Heggero) er med, og det er det viktigste.


Lang fartstid

Heidi Heggero er miljøarbeider og har jobbet på Kafé 21 i over 18 år. Hun mener flyttingen til Tåsen gir muligheter.

– Det betyr at vi kanskje kan få med flere og yngre innbyggere enn vi har nådd tidligere. Det åpner aktivitetshuset for andre grupper også. Og så vil det bli mulig å samarbeide mer med dem som holder til rundt oss, sier Heidi.

Rundt Vinkelveien på Tåsen ligger livsgledebarnehagen Tåsen barnehage, Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22, samt flere tilrettelagte boliger for personer med ulike utfordringer og behov. Også Frisklivssentralen i Maridalsveien blir en samarbeidspartner, og Anette Jokstad, som er veileder på Frisklivssentralen, vil være tilstede i aktivitetshuset to dager i uka.

– Dette ser vi på som første steg mot å lage samskaping mellom gode naboer. Dette huset skal benyttes og fylles med tilbud for dem som trenger et godt, varmt sted å være, sier seksjonsleder Chris Bekken.


Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke