Psykisk helse

Vil du føle deg bedre? Slutt å kjenn etter!

– Overdreven oppmerksomhet innover bidrar til lidelser som stress, angst og depresjon, sier psykolog.

NYTT FOKUS: Å gi egne tanker og følelser for mye oppmerksomhet kan føre til mer skade enn selvhjelp, mener dansk psykolog. Shutterstock / NTB scanpix
NYTT FOKUS: Å gi egne tanker og følelser for mye oppmerksomhet kan føre til mer skade enn selvhjelp, mener dansk psykolog. Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): I selvutviklingens navn har vi fått høre at man «skal kjenne etter» hvordan man har det, men ifølge den danske psykologen Sisse Find Nielsen fører dette til at vi overtenker, overanalyserer og kompliserer hvordan vi har det.

– Vi er ikke hodeløse høns som løper rundt uten verdier, indre kompass og selvinnsikt. Vi er født med evnen til å kjenne etter, sier Nielsen til det danske bladet Psykologi.

Å «kjenne etter» er normalt og naturlig, men ifølge Nielsen blir det problematisk når vi gir egne tanker og følelser for mye oppmerksomhet.

Hun bruker problemer i et parforhold som eksempel.

– Har man en dårlig magefølelse i forhold til sin kjæreste, vet man det jo allerede. Da er det ingen grunn til å analysere det mer. Da begynner man bare å tvile på magefølelsen. Det er bedre å handle på ubehaget man kjenner, enn å dvele ved det og analysere egne følelser, sier hun.

Hun påpeker at det heller ikke finnes entydige svar på livets store spørsmål og at man ikke finner svaret ved å analysere sine tanker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.