- Hvor mange jenter ser du med kort hår?

Det er blitt vanskeligere å vokse opp som både jente og gutt, mener Trine Skei Grande. Nå skal hun åpne opp og reformere norsk skole.

LANGT HÅR: Venstre-leder Trine Skei Grande la merke til at hun var eneste jente eller kvinne med kort hår på biblioteket på Blinder videregående skole. Muligheten for jenter og gutter til å være annerledes fører til psykiske problemer og et kjønnsdelt arbeidsmarked, ifølge kunnskapsministeren. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
LANGT HÅR: Venstre-leder Trine Skei Grande la merke til at hun var eneste jente eller kvinne med kort hår på biblioteket på Blinder videregående skole. Muligheten for jenter og gutter til å være annerledes fører til psykiske problemer og et kjønnsdelt arbeidsmarked, ifølge kunnskapsministeren. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kunnskapsminister og Venstre-leder Trine Skei Grande sparket mandag i gang sin norgesturné for å reformere videregående opplæring.

Den tidligere læreren satte seg ned sammen med ungdommene på Blindern videregående skole og fikk med seg følgende budskap:

- Vi må ha livsmestring inn i alle fagene. Det er mye, mye vanskeligere å være ung i dag enn tidligere, forklarer Grande, som bare har vært i jobben i litt over to uker.

Grande forteller at hun nå skal «frese rundt» i landet å få innspill til en stortingsmelding som skal munne ut i den største omdreiningen i videregående opplæring siden Reform 94.

Kjønnskampen

Helt sentralt blir det å oppdatere skolen til virkeligheten dagens unge møter - og lever i.

- Gutte- og jenterommene er blitt så mye mindre enn de var før. Jeg var barn på 80-tallet. Da var du soss, freak eller nerd - innenfor der var det ganske stor valgfrihet. Var du freak, var det ikke egentlig så viktig om du var jente eller gutt. Men i dag ser vi at rommet til å være gutt ikke er så stort, det er mange forventninger, sier Grande.

- Men er det ikke enklere å være homofil i dag enn på 80-tallet? Og man kan finne andre med felles interesser på internett?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.