Hopp til innhold
Info fra NRK

Helene sjekker inn – femte sesong

Uke 16 NRK 1 søndag 19. april kl. 21:05 og NRK TV kl. 06:00

For femte gang sjekker Helene Sandvig inn på ulike institusjoner i fem dager. Programlederen synes det er ekstra viktig å løfte fram den viktige jobben ansatte i helse-og omsorgsyrker gjør nå.

Programleder Helene Sandvig og Nikolai som vi møter i episode 2.

Programleder Helene Sandvig og Nikolai som vi møter i episode 2.

Foto: Anders Leines/NRK

I likhet med i de tidligere sesongene, ønsker programleder Helene Sandvig å gi TV-seerne et unikt innblikk i hvordan livet er inne på institusjoner mange av oss aldri har besøkt.

I år sjekker Helene inn på Villa Enerhaugen, et hjem for yngre med demens, RIBO, som hjelper unge «drop-outs» og Hurdalsjøen recoverysenter, som tilbyr medisinfri psykiatribehandling.

Hvordan er det egentlig å bo og jobbe på en institusjon for yngre med demens? Hvordan oppleves hverdagen for unge mennesker som står i fare for å ende opp som varige uføre? Og hva skal til når den tradisjonelle psykiatrien ikke hjelper?

– Dagene er plutselig blitt veldig annerledes. Koronakrisen berører oss alle. Jeg tenker på alle helse- og omsorgsarbeiderne som nå gjør en ekstra innsats for deg og meg. I serien «Helene sjekker inn» får vi vist noen eksempler på den fantastiske jobben som gjøres, og det føles ekstra viktig nå, sier Helene Sandvig.

Programleder Helene Sandvig.

Programleder Helene Sandvig er klar med en ny sesong av "Helene sjekker inn".

Foto: Anders Leines/NRK

Opptakene på Villa Enerhaugen ble gjort i august 2019, og de to siste episodene ble tatt opp i januar i år.

Episodene

Episode 1: Villa Enerhaugen
Søndag 19. april. Regi: Ingrid Løvsland

Villa Enerhaugen på Tøyen i Oslo er et spesialisert sykehjem forbeholdt yngre med demens. Som regel må alle som utvikler demens og som har behov for institusjonsplass bo på vanlige syke- eller aldershjem. For noen yngre pasienter bety det at de må bo sammen med folk som er gamle nok til å være foreldrene eller besteforeldrene deres. På Villa Enerhaugen er aktivitetene tilpasset en yngre aldersgruppe.

– De som bor her trenger et annet tilbud, blant annet mer aktivisering fordi de er fysisk sprekere enn eldre aldersdemente. Jeg er veldig glad for å kunne vise frem at det finnes sånne steder. Det er viktig å vise hvor forskjellig demens rammer og hvor ulikt det kan oppfattes for den enkelte, sier Sandvig.

I episoden møter vi Anne Grete som nettopp har fått fast plass i villaen. Hun er 56 år, men husker ikke alderen når Helene spør. Vi møter også Ralf (70) som har endret personlighet på grunn av Alzheimer, og Elise (15) som var bare seks år gammel da hun merket at pappa Hans (59) begynte å glemme.

Situasjon på Villa Enerhaugen

Helene danser med Ralf, som er en av dem vi møter på Villa Enerhaugen.

Foto: Anders Leines/NRK

Episode 2: RIBO
Søndag 26. april. Regi: Bodil Voldmo Sachse

De som faller utenfor skole eller arbeidsliv kalles ofte «drop-outs». Hvorfor er det så mange av dem, og hva skal samfunnet gjøre? I Saltdal i Nordland har de funnet noe som hjelper. Institusjonen RIBO kombinerer helse og arbeid i et behandlingsopplegg som får én av to ungdommer ut i vanlig arbeid etter endt opphold. Helene Sandvig har truffet ungdommer med mange utfordringer som står i fare for å bli varige uføre, men som også har stor arbeidsglede og håp for framtida.

– Det å oppdage kraften i de ungdommene som står i fare for å bli uføre var inspirerende. Vi har ikke råd til å kaste bort så flotte ressurser. Vi må gi de ungdommene en sjanse til å komme seg opp og frem, og til å bli selvstendige, sier programlederen.

I episoden blir vi kjent med blant andre Carina (21) som strever med tvangshandlinger. Fra en passivisert tilværelse på sofaen er Carina i ferd med å ta seg ut av tvangen og ta del i et mer normalt liv. Vi møter også Nikolai (22) som har slitt med narkotikamisbruk og har fått en schizofreni-diagnose som han blir medisinert for.

Carina i arbeid på RIBO

I episode 2 møter vi Carina på RIBO i Saltdal.

Foto: Anders Leines/NRK

Episode 3: Hurdalsjøen recoverysenter
Søndag 3. mai. Regi: Ingrid Løvsland

Kan medisinfri behandling være trygt for folk med tunge psykiske helseutfordringer? I den tradisjonelle psykiatrien behandles pasienter ofte med tunge psykoaktive medisiner og ofte gjøres det over lang tid. Nå har det vokst frem et behov og et krav om å få et medisinfritt behandlingsvalg. Hurdalsjøen recoverysenter har bygget opp et medisinfritt behandlingsalternativ til mennesker med psykiske helseutfordringer.

– Pasientene som kommer hit har ofte brukt medisiner i mange år, og er nå av ulike grunner motivert for å trappe ned og kutte medisinen helt eller delvis. Men det må ikke skje for brått. Det er mange som slet med veldig plagsomme abstinenser, og som trenger hjelp til å gå av medisiner de har brukt i lang tid, forteller Sandvig.

Åshild på Hurdalsjøen recoverysenter

I episode 3 møter vi Åshild på Hurdalsjøen recoverysenter.

Foto: Anders Leines/NRK

Få et gjensyn med tidligere institusjoner

Gjennom de fire forrige sesongene har Helene Sandvig portrettert livet på 18 andre institusjoner landet rundt.