Du har sikkert sett en video på YouTube og fått opp en rekke forslag til hva du kan se etterpå. Men har du tenkt på hva som ligger bak den funksjonen?

Slik får Youtube deg til å se en video til. Og en til.

Mange medier vil servere deg akkurat det innholdet du vil ha, og Youtube er ikke noe unntak. Samtidig går de litt mot strømmen i hvordan det gjøres, viser en ny studie.

Du har sikkert merket det; Når du har sett ferdig en video på Youtube ender det sjelden der. Enten settes en ny video på automatisk avspilling, ellers dukker det opp en hel boks av forslag til hva du nå kan gyve løs på.

Grunnen er algoritmene. De fleste har hørt ordet og kan fortelle at de brukes i den digitale verden, men kun de helt spesielt interesserte vet hvordan de faktisk fungerer.

Algoritmene er helt forenklet avanserte koder som blant annet er laget for å gi deg innhold som akkurat du er interessert i. Det kan være en annonse på Facebook for et produkt har søkt etter før, forslag til kontakter på LinkedIn; eller, i dette tilfellet – til flere videoer du sannsynligvis er interessert i på Youtube.

– Programmert for å oppnå noe bestemt

– Algoritmer er alltid laget av noen. De blir programmert for å oppnå noe bestemt. Mange algoritmer er laget slik at vi skal være lengst mulig på en nettside og dermed se flest mulig annonser, forklarte medieforsker Anders Fagerjord i en artikkel fra Universitetet i Oslo, publisert på forskning.no i 2017.

På Youtube er videoene man blir anbefalt ofte av samme tema som videoen man nettopp ble ferdig med å se – og det fenomenet er nå forsket på i en ny studie.

I en boble

Forskere fra Frankrike og Tyskland har undersøkt fenomenet. I en pressemelding fra det tysk-franske forskningssenteret Centre Marc Bloch og Nasjonalt senter for vitenskapelig forskning i Frankrike påpekes det som skiller Youtube fra en del andre sosiale medier.

Mange medier opererer nemlig med algoritmer som gir deg mer generelle og tilfeldige anbefalinger. Det er for at du skal utforske flere områder. Men på Youtube holdes du som oftest innenfor én kategori når du først har sett en video.

Altså – hvis du har sett en video om morsomme hunder på YouTube, er det sannsynlig at du blir anbefalt å se flere videoer med morsomme hunder etterpå. Du blir, som pressemeldingen skriver, på sett og vis «begrenset». Du blir holdt innenfor en boble som inneholder det samme materialet.

Undersøkte tusen videoer

I studien, som er publisert i tidsskriftet Plos One, gikk forskerne gjennom tusen Youtube-videoer med forskjellige temaer, og samtidig en halv million anbefalinger til nye videoer å se.

I tillegg til å få bekreftet at man får servert lignende innhold etter å ha sett ferdig en video, fant forskerne at videoene med flest visninger hadde de best tilpassede og mest relevante anbefalingene. Videoer med lavere seertall hadde mer generelle anbefalinger.

Spotify vil at du skal utforske

Hvordan algoritmene fungerer varierer veldig mellom ulike medier og tjenester. I en artikkel fra Universitetet i Oslo publisert på forskning.no tidligere i april omtalte forsker Marika Lüders hvordan algoritmene på musikkstrømmetjenesten Spotify fungerer.

– Spotify er designet for at du skal utvide, heller enn at du skal fortsette å høre på den samme musikken. Det er en verdi for dem at du utforsker biblioteket, sier Lüders.

Det er altså motsatt taktikk av den YouTube opererer med, skal vi tro denne nye studien. Men at det er en grunn til at YouTube gjør som de gjør er det liten tvil om. De vil nemlig tjene mest mulig penger på besøket ditt.

Referanser:

Pressemelding fra Nasjonalt senter for vitenskapelig forskning, Frankrike. (2020).

Roth, Camille., Mazières, Antoine., Menezes, Telmo. (2020). Tubes and bubbles topological confinement of YouTube recommendations. Plos One.

Powered by Labrador CMS