AddToAny

- Vi må bli ferdig med gamle myter om dissosiative lidelser

- Vi må bli ferdig med gamle myter om dissosiative lidelser
Når profesjonelle ikke ser eller forstår, men mistolker i negativ retning, avviser og mistenkeliggjør, vil dette ofte være retraumatiserende for personen, skriver Arne Blindheim.
I Sykepleien 29. juni 2020 skriver psykiatrisk sykepleier Kathrine Benedikte Larsen om dissosiativ identitetslidelse (DID) og stiller spørsmål ved lidelsen og om noen spiller skuespill.

Larsens artikkel er fylt av misforståelser, udokumenterte påstander og manglende faglig forståelse, og uttrykker så stor mangel på respekt for mennesker med store lidelser at den er både vond og opprørende å lese.

Jeg har selv arbeidet klinisk hovedsakelig med alvorlig traumatiserte mennesker i over tjue år, og ble gjort oppmerksom på denne artikkelen av flere av mine pasienter, som følte seg svært krenket etter å ha lest den.

Jeg kunne grepet fatt i omtrent hver setning i Larsens artikkel, men det blir for mye å ta tak i. Jeg ønsker derfor å kommentere noen av de mest sentrale misforståelsene og påstandene.

Fantasimodellen

Larsen skriver at noen mener DID er «hysterisk oppspinn», og bruker også betegnelsen «hysteri» flere ganger i artikkelen, uten at det ser ut til at hun har forståelse for hvor dette begrepet kommer fra, og hvorfor det har vært brukt i sammenheng med dissosiasjon.

Begrepet hystera kommer fra gresk og betyr 'livmor'. Når de gamle grekerne prøvde å forstå kvinner med symptomer som vi i dag forbinder med traumerelaterte lidelser, kom de frem med en teori om at årsaken til problemene var at livmoren hadde løsnet og gikk på leting etter væske i kroppen. Årsakene var mangel på seksualitet, menstruasjonsvansker og så videre.

De kalte derfor lidelsen «hysteri». Selv om man på 1600-tallet oppdaget at denne teorien ikke holdt mål, fortsatte man å bruke betegnelsen hysteri. Sigmund Freuds første bok het betegnende nok Studies on Hysteria.

På slutten av 1800-tallet ble det gjennom forskning og klinisk erfaring funnet at svært mange av kvinnene med «hysteri» fortalte om seksuelle overgrep og fysisk mishandling. Disse kvinnene hadde en rekke psykoforme og somatoforme symptomer.

Sterke krefter påsto at symptomene var et resultat av skuespill eller suggesjon, og at overgrepsminnene var fantasier.

Man begynte å betegne disse symptomene som dissosiative symptomer, som indikerte at de var uttrykk for en fragmentert personlighet, der de vonde minnene ble båret av ulike deler av ens personlighet fordi opplevelsene var altfor sterke til å ta inn over seg i sin helhet.

Sammenhengen mellom disse symptomene og seksuelle overgrep møtte motstand i et maskulint faglig miljø, og sterke krefter påsto at symptomene var et resultat av skuespill eller suggesjon, og at overgrepsminnene var fantasier.

Her oppsto den sosiokognitive modellen av dissosiasjon som Larsen refererer til, også kalt «fantasimodellen». Begrepet «hysteri» fikk på den måten en ny mening, nemlig som en betegnelse på noe som er overdrevet, eller noe som egentlig ikke eksisterer. Slik blir begrepet fortsatt ofte brukt i dagligtale.

Bagatellisert og ugyldiggjort

Den sosiokognitive modellen sto lenge sterkt i psykisk helsevern, og «traumemodellen» for dissosiasjon lå nesten i dvale frem til 1980-tallet, da interessen for dissosiasjon ble vekket igjen. Dette var i hovedsak et resultat av kvinnebevegelsen, der kvinner igjen begynte å fortelle om voldtekter og seksuelle overgrep.

Frem til da hadde fortellinger om seksuelle overgrep i stor grad blitt bagatellisert og ugyldiggjort. Blant annet ble det så sent som i 1975 hevdet i en stor psykiatribok at seksuelle overgrep kun forekommer hos 1 av 1 million mennesker (1).

En rekke myter om dissosiative lidelser er tilbakevist.

I ettertid har det kommet en stor mengde forskning og kunnskap basert på klinisk erfaring som viser hvor omfattende seksuelle overgrep og vold mot barn er, og den sterke sammenhengen dette har med psykiske lidelser helt inn i voksen alder (2).

Omfanget av dissosiative lidelser er grundig dokumentert i en rekke ulike land (3). En rekke myter om dissosiative lidelser er tilbakevist (3, 22).

Mytene har blant annet vært at dissosiative lidelser er sjeldne, at de finnes kun i USA, at de er skapt av terapeuter som suggererer sine pasienter til å tro at de har vært seksuelt misbrukt og at de har en dissosiativ lidelse, samt at dissosiative lidelser er det samme som emosjonelt

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Andrzej Gorecki er sykmeldt, men får ikke sykepenger. Han forstår ikke hvorfor.
Sykepleien 20.02.2024
Kanskje er det alderen, men jeg klarer bare ikke å mønstre den store begeistringen for den siste kunstig intelligens-bølgen.
Sykepleien 06.12.2023
Det finnes ikke en stor reserve av sykepleiere, viser denne studien. De aller fleste har relevante stillinger, selv om de ikke arbeider med direkte pasientkontakt.
Sykepleien 13.10.2023
DU VET KANSKJE at du har pensjonen din i KLP og at du har «offentlig tjenestepensjon», men vet du hva dette egentlig betyr for deg?
Sykepleien 13.10.2023
Sykepleie er som jazz. Hva kjennetegner jazz? Improvisasjon.
Sykepleien 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt