SKYLD OG SKAM: Helse- og omsorgsminister Bent Høie holdt pressekonferanse om koronasituasjonen fredag. Der snakket han mye om skyld og skam. 

Foto: Skjermbilde regjeringen.no

Høie om ordskiftet: –Virusets beste venn er skam

Helse- og omsorgsminister Bent Høie dro paralleller til tuberkulosepandemien og HIV-epidemien da han adresserte det harde ordskiftet i offentligheten rettet mot folk som trosser reiseråd eller smittevernregler:– Skyld og skam har aldri vært til hjelp i kampen mot smittsomme sykdommer, sa han.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Høie brukte tid på å adressere det harde ordskiftet i offentligheten, sa særlig rettet mot nordmenn som har vært på reise eller «harryhandel» i Sverige.  

– Jeg er redd for at dette skal gjøre det vanskelig å stoppe smitten, sa han og fortsatte:

– Skyld og skam har aldri vært til hjelp i kampen mot smittsomme sykdommer. Virusets beste venn er skam. 

Bent Høie viste til tuberkulosepandemien for 100 år siden, som også ble omtalt som «fattigmannssykdommen», samt HIV-epidemien for 30 år siden, som noen mente var «Guds straff av menn som har sex med menn».

– Skammen førte til at de som var smittet, forsøkte å skjule det og at sykdommene dermed fortsatte å spre seg. Jeg frykter det samme nå, at skam skal føre til at færre tør å teste seg, sa Høie og understreket:

– Vi bor i samme hus og sitter i samme båt, så vi bør spille på samme lag for å komme oss gjennom dette sammen. 

– Du skal ikke skamme deg, du skal teste deg. 

Det er ingenting i verden rundt oss som tyder på at pandemien er på retur, tvert imot. Bjørn Guldvog, helsedirektør

Utelukker ikke ny bølge
Selv om smittetallene i Norge ennå er lave, viste Høie til flere pågående lokale utbrudd, blant annet i Moss. Man ser også økt smitte i Trondheim og Sveio.

– Det er synd, men ikke overraskende, men det er viktig at disse stoppes, sa han og presiserte at vi fremdeles står midt i en pandemi.

Han kan ikke utelukke en ny smittebølge:

– Selv om kommunene har rykket raskt ut for å spore og stanse smitten, vil vi oppleve flere lokale utbrudd. Vi jobber for lokale utbrudd ikke blir nasjonale bølger. Men erfaringene vi har gjort oss det siste halve året gjør også at vi er bedre rustet for hva som kan komme.

Vurderer å åpne flere svenske regioner
Smittetallene i mange europeiske land er igjen på vei oppover, etter at det gradvis har blitt lempet på reiserestriksjoner og andre smitteverntiltak.

Som Dagens Medisin skriver, er Belgia igjen blitt merket som «rødt». Fra før av er Spania blant landene som medfører karanteneplikt for reisende.

– Smitterisikoen øker når vi beveger oss mer. Med ferie, finvær og fest, har mange glemt smitterådene. Det er hver enkeltes ansvar for å teste seg ved mistanke, gjentok han.

Høie åpnet under pressekonferansen for å åpne opp flere svenske regioner. Dette skal diskuteres nærmere i neste uke.

– Men vi oppfordrer fremdeles ikke å reise utenlands, understreket han.

Når det gjelder såkalte tredjeland, altså land utenfor EU og EØS, vil regjeringen gjøre en vurdering av innreiserestriksjoner i løpet av august. 

Regjeringen har fjernet innreiserestriksjoner for gjesteforskere som skal være i Norge over kortere perioder. Men karanteneplikten vedvarer.

– Bekymret
Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han er bekymret for at den økende smitten i befolkningen.

– Det er ingenting i verden rundt oss som tyder på at pandemien er på retur, tvert imot. En oppblomstring av smitte vil ha store konsekvenser, både økonomiske og samfunnsmessige, og det er nå vi har muligheten til å påvirke hvordan høsten og vinteren skal bli.

– Vi står i et balansepunkt, friheten i sommer er ikke lettkjøpt. Vi kan ikke unngå å følge smitterådene i tiden fremover heller. Det vil bli enda mer krevende med flere turister i august, advarte han.

Guldvog sier myndighetene opprettholder anbefalingen om å ha hjemmekontor, om man kan. Særlig i de store byene, og av hensyn til press på kollektivtransporten.

Nye råd om munnbind i august
Line Vold i kunne fortelle at Folkehelseinstituttet (FHI) nå har utarbeidet informasjonsmateriell for riktig bruk av munnbind. Selv om det ikke er et generelt påbud om bruk av munnbind i Norge, har for eksempel flyselskaper det som et krav.

Vold sa videre at det ved en ev oppblussing av smitte, nasjonalt eller lokalt, kan bli aktuelt med nye anbefalinger om munnbind, eksempelvis på kollektivtrafikk eller i sutuasjoner der det er vanskelig å holde avstand.

– Vi vil sende våre råd og anbefalinger om dette til Helse- og omsorgsdepartementet i midten av august, avsluttet hun.

Powered by Labrador CMS