Mer enn halvparten av pasientene som mottok sykehusbehandling for covid-19, led av psykiske lidelser en måned senere, viser en ny italiensk studie ved sykehuset San Raffaele i Milano.

Blant 402 voksne pasienter som ble observert etter å ha blitt behandlet for covid-19, sykdommen som forårsakes av koronaviruset, var det 55 prosent som hadde minst én psykisk lidelse, melder Reuters.

Resultatene av observasjonen, som er basert på kliniske intervjuer og pasientspørreskjemaer, viser at 28 prosent led av posttraumatisk stress-syndrom (PTSD), 31 prosent hadde depresjon og 42 prosent led av angst. I tillegg hadde 40 prosent av pasientene søvnløshet og 20 prosent led av tvangslidelser.

Les også: Reiseråd: Island, Frankrike og Tsjekkia over «rød» grense

Psykiatriske ettervirkninger

Studien ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Brain, Behavior and Immunity» mandag.

- Det var umiddelbart tydelig at inflammasjonen (beskyttende reaksjon på en infeksjon red.anm.) forårsaket av sykdommen kan også ha psykiatriske ettervirkninger, sier forskningsleder og professor Francesco Benedetti i en uttalelse.

265 menn og 137 kvinner i aldersgruppen 18 til 87 år deltok i undersøkelsen. Studien viser at spesielt kvinner led mest av lidelser som angst og depresjon, til tross for lavere alvorlighetsgrad i selve sykdomsforløpet.

Les også: Iran beskyldes for å ha lagt lokk på 30.000 korona-dødsfall

- Følte at jeg var i ferd med å dø

Én av covid-19-pasientene skriver følgende i spørreskjemaet om opplevelser etter å ha blitt utskrevet fra sykehus:

«Etter uker med behandling for covid, var jeg hjemme og på bedringens vei, ikke noe feber, bare litt hoste. Men noen ganger om natten, mistet jeg plutselig pusten og følte at jeg var i ferd med å dø. Jeg visste hva det var fordi jeg har tidligere erfaringer med angstanfall. Jeg ble på balkongen i timevis, prøvde å trekke inn frisk luft i lungene mine. Det var grusomt. Jeg led mer av panikken enn av covid.»

Les også: Høie: - Vi har kommet i en situasjon hvor vi må stramme inn på ny

Psykologiske stressfaktorer

Forskerne tror at de psykiatriske ettervirkningene kan skyldes både sykdommen selv og belastningen det er å ha en farlig sykdommen samtidig som en er isolert fra omverden.

«Psykiatriske konsekvenser av sars-cov-2-infeksjoner (koronaviruset red.anm.) kan forårsakes av både immunresponsen på selve viruset (aktivering av immunsystemet ved infeksjon red.anm.) og psykologiske stressfaktorer som sosial isolasjon, den psykologiske belastingen ved å få en ny, alvorlig og potensielt dødelig sykdom, bekymring for å smitte andre og stigmatisering», lyder studien.

Pasienter med tidligere psykiatrisk sykdomshistorie led mer enn dem uten noen tidligere psykiske lidelser.

Forskerne bak studien sier resultatene gjenspeiler tidligere studier om koronavirus-utbrudd, deriblant sars, hvor psykiatriske lidelser rammet mellom 10 til 35 prosent i etterbehandlingsfasen, skriver The Guardian.

Forskerne oppfordrer til videre forskning av psykiske ettervirkninger for covid-19-pasienter.