Å snakke om psykisk helse har aldri vært viktigere. Samtidig som vi jobber for å forebygge smitte og holde oss friske fra korona, må vi også beskytte vår mentale helse. Verden har stått stille og det gjør den fortsatt for mange. Høye globale dødstall, isolasjon og sosial distansering gjør at mange kjenner på frykt, stress, ensomhet, angst, depresjon og andre psykiske plager.

Et sentralt uttrykk i år er at mennesker trenger mennesker. Gjennom sosiale relasjoner opplever vi trygghet og tilhørighet til et fellesskap. Dette året har vi vært tvunget til å isolere oss, holde avstand og unngå store sosiale samlinger. Årets tema «Spør mer» har derfor en viktig rolle. Fordi ja, vi kan fortsatt snakke sammen både på telefon, Face-time, mindre samlinger og med familie og venner. At en ser hverandre, spør hvordan noen har det, gir komplimenter, løfter blikket og sier hei er kanskje viktigere enn noen gang. Dette kan ha helsefremmende effekter for hvordan man ser på seg selv og opplever å ha verdi.

Samtidig vil jeg understreke at den viktigste personen du kan snakke med i tiden vi nå står i, er deg selv. Jeg, som mange andre, har ikke vært snill med det jeg forteller meg selv at jeg er og ikke er. I dag definerer mange seg ut ifra andres forventninger, vekt, karakterer, antall likes, klesstil og så videre. Ved at man lar disse tingene definere oss som mennesker, kontrollerer det oss også til hvordan vi ser på oss selv og vi blir mer kritiske. På samme måte som vi spiser sunn mat, trener og holder oss fysisk friske, er den psykiske helsen der vi sier fine ting til oss selv, men også andre, vel så viktig!

Tenk deg en verden der vi ikke sammenlikner oss med alle andre, men løper vårt eget løp samtidig som vi kan heie frem andre. Vi må jobbe med å bygge hverandre opp, og ikke ned. Så hvis du er en av de som tror du vil få det bedre med deg selv av å bryte andre ned, er jeg redd du må gå noen runder med deg selv, og tenke om det er dette du vil huskes for. Hvordan du behandler andre er det folk vil huske deg for. Ikke hvor rik du er, hvor mye du veier, hvem du er på sosiale medier eller hvilke karakterer du har. Til syvende og sist handler det om hvordan du er mot andre. Vi vet aldri hvilken betydning ordene våre, tilstedeværelsen eller bare et enkelt smil, kan ha, men det kan utgjøre en stor forskjell for den det gjelder.

Årets tema for verdensdagen for psykisk helse var spør mer; Hvem, hva, hvordan, hvorfor, hvilken. Disse ordene lærte vi i barnehagen, og barn er eksperter på å bruke disse og være nysgjerrige på verden og mennesker. Som voksne stiller vi mer kritiske spørsmål til oss selv og hvem vi vil være. Så hvis vi kan vise samme nysgjerrighet og interesse for andre, vil vi kanskje få en bedre forståelse av oss selv og verden. På samme måte som vi nå jobber i dugnad for å forebygge smitte, kan vi også jobbe i dugnad for å ta vare på hverandre ved å ta den ekstra telefonsamtalen, si hei til en fremmed eller bare være snill. Vi kan fint spre godhet og kjærlighet, også på avstand!