DEBATT

Psykisk helse

Mindfulness kan gi psykiske helseplager

Mindfulness i forskjellige former har eksistert i mer enn 5000 år, og har i økende grad blitt tatt i bruk i dagens samfunn. Hvis dette er bra for psyken vår, hvorfor gjenspeiler ikke dette psykisk helse i samfunnet?

FORSKNINGSNYHET: En ny norsk studie på hjernetrening viser at man kan bli kvitt depresjon ved hjelp av en metode som heter «selv-guidet positiv imaginær trening», skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
FORSKNINGSNYHET: En ny norsk studie på hjernetrening viser at man kan bli kvitt depresjon ved hjelp av en metode som heter «selv-guidet positiv imaginær trening», skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Meditasjon/mindfulness i forskjellige former har eksistert i mer enn 5000 år, og har i økende grad blitt tatt i bruk i dagens samfunn. Vi kan jo bare spørre oss: Hvis dette er bra for psyken vår, hvorfor gjenspeiler ikke dette psykisk helse i samfunnet?

Aldri før har nordmenn vært så opptatt av psykisk helse som i dag. Det er mange og sammensatte årsaker til det. Vi har opplevd at fler og fler unge sliter med angst og depresjoner. Selvmordsstatistikken går dessverre ikke ned, og fler får diagnoser. Vi har også fått et mer åpent samfunn, hvor vi i større grad tør å snakke om at livet ikke alltid er greit. Det igjen fører til et fokus på å finne metoder som kan hjelpe.

Mindfulness er en form for meditasjon hvor hensikten er å oppleve ro, fokusere på egne følelser og tanker, og være til stede i nuet. Mindfulness brukes ofte som et supplement til samtaleterapi innen psykisk helsevern.

Dessverre har metoden vist seg å gi depresjon, angst, selvmordstanker og vrangforestillinger hos noen personer. Disse uønskede bivirkningene skjer oftest hos dem som har benyttet metoden gjennom åtte år eller mer, ifølge en studie fra Coventry University i Storbritannia, publisert i Acta Psychiatrica Scandinavica.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.