Nye undersøkelser viser at koronakrisa har ført til at flere kjenner på ensomhet.

– Vi ser at ensomheten særlig blant ungdom har økt, og vi er bekymra for den psykiske helsa i Norge, sier Melle Aakenes, leder for Kirkens SOS i Telemark.

Krisetelefonen er til for de som har det vanskelig og trenger noen å prate med. Mange av de som ringer inn tenker på å ta livet sitt og ledelsen har fått mange tilbakemeldinger på at det de frivillige som besvarer krisetjenesten gjør er viktig.

– Vi vet vi er med på å redde liv. Vi har fått tilbakemeldinger fra folk som sier at dere var med på å redde livet mitt. Og sterke tilbakemeldinger om at det at de fikk lov å prate om at de ville dø, gjorde at de heller ville leve. Jeg tror at det å få prate om det åpent i en anonym setting, kan være nyttig. Det blir ofte mye større når man går inne med tanker og ting alene, sier Stine Sætre Risanger, rådgiver i Kirkens SOS i Telemark.

Krisetjenesten har nesten 50 års erfaring på å snakke om vanskelige ting. Nå bruker de kunnskapen til å gi ut boken «God å snakke med». Som kan være til hjelp for å bli en god samtalepartner. Ledelsen oppfordrer folk til å se de rundt oss.

– Det er kanskje spesielt viktig i den tiden vi er i, å spørre folk om hvordan de egentlig har det. Jeg har lagt merke til at vi prater mye overfladisk. Alle trenger å ha noen i nærheten som de kan prate med. Det å ta seg tid til å lytte til de nære er viktig, men det er nok mange som syns det er vanskelig. Vi håper at boken kan gjøre det lettere for folk å stille spørsmål og bli bedre lyttere, sier Aakenes.