Hjem > Nyheter > Nesten voksen, mest utsatt

Nesten voksen, mest utsatt

Ett år har gått siden pandemiens utbrudd. Hvordan står det til med de unges psykiske helse?

rapport ukomVerst eller bare mye: Er det slik at de unge klager mest, eller kan det faktisk være riktig at de lider psykisk? Ukom har kartlagt barn og unges psykiske helse.

-Det er ingen tvil om at tiltakene rammer barn og unge veldig sterkt. Dette sa direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog under TV-programmet Debatten NRK1 den 6. april.

Ukom, Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, kan nå bekrefte at mange unges psykiske helse er svekket det siste året. Rapporten «Barn og unges psykiske helse ett år inn i pandemien», viser at antall henvendelser til både helsestasjon for ungdom og skolehelsetjenesten har økt kraftig siden i fjor.

Konklusjonen er foretatt på basis av medvirkning fra en rekke pasient, bruker- og pårørendeorganisasjoner. NRK1 og Debatten tok opp saken. Sendingen 6. april ble vist under vignetten; Når kan Norge åpne? Her kom det fram at Universitetssykehuset kan varsle om en sterk økning av døgninnleggelser blant barn og unge. – Dette kommer på toppen av en situasjon der vi i utgangspunktet var ganske sprengt, kommenterte overlege ved Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Ruth-Kari Ramleth.

ensom jente. Foto Sofia Alejandra

Ikke ivaretatt: I følge en ny rapport fra Ukom er barn og unges psykiske helse i Norge sterkt preget av pandemien.

Ramleth viste her til innleggelser både forårsaket av somatiske og, eller psykiske sykdommer. I tillegg til antall innleggelser, kunne overlegen fortelle om en økning av henvendelser til poliklinikkene. Siden i fjor har antallet økt med 30%.

– Vi kan ikke vite om det er pandemien som er årsaken til dette, men at dette har skjedd siden pandemiens start, det vet vi, presiserte Ramleth.

Syt eller faktiske lidelser?

Barn og unge anses som mer kompetente i håndteringen av digitale hjelpemidler. De snakker gjerne med store bokstaver og benytter seg av flere plattformer. Av den grunn er det, fram til nå, spekulert i om de unges situasjon faktisk er så dårlig som det kan virke. Er det ikke snarere slik at det nettopp er dem vi hører, fordi det er de som roper høyest? Pandemien går da ikke i den grad ut over barn og unge?

Jo, mener Ukom. På grunnlag av undersøkelser og forskning kan det nå bekreftes at bildet er rettmessig. De unges psykiske helse er blitt klart dårligere. Hjelpeapparatet har heller ikke vært godt nok. Ukom konkluderer med at, sitat;

– Rapporten om ungdom med uavklart tilstand peker på stor variasjon i tjenestetilbud og at barn og unges behov ikke i tilstrekkelig grad blir ivaretatt.

Røde tall

Generelt sett viser Ukoms rapport til en vekst på nye henviste fra 2020 til 2021 på 21 %. Til sammenligning var det i 2019 – 2020, i samme periode, en vekst på 8%. Siden pandemien slo ut i mars 2020, har henvisningsårsakene stort sett handlet om to ting: Mistanke om depresjon og/ eller  spiseforstyrrelser.

I rapporten er ungdommen delt inn i to grupper. Første gruppe er 13 – 15 år. Gruppe to er ungdom i alderen 16. – 17 år. Når det gjelder depresjon viser resultatene av undersøkelsen at den første gruppen har hatt en økning med 7% i perioden 2019 – 2020.

– Rapporten om ungdom med uavklart tilstand peker på stor variasjon i tjenestetilbud og at barn og unges behov ikke i tilstrekkelig grad blir ivaretatt.

For de større ungdommene i gruppe to, ser vi en vekst på 11%. Når det gjelder mistanke om spiseforstyrrelser viser rapporten at det, i gruppen med de yngste, har vært en økning på 59% i 2019 – 2020. For de eldre ungdommene har mistanken om spiseforstyrrelser vært noe lavere, men likevel økt betraktelig. I perioden 2019 – 2020 ser man en økning på 32%.

Sterkere, eller bare resignert?

Ifølge rapporten kan det se ut til at jo eldre ungdommen blir, jo bedre takler de pandemien. Antakelsen baserer seg på tall fra skolehelsetjenestens fra videregående skoler. Denne viser en nedgang av både faste- og ekstrakonsultasjoner. Disse to indikasjonene trenger i så måte ikke være bevis nok. I motsetning til barne- og ungdomsskoler, har videregående skoler holdt mer stengt. Å oppsøke skolehelsetjenesten har dermed vært umulig. I slike tilfeller ville ungdommen kunne benytte seg av konsultasjoner via telefon.

ung jente snakker i telefon -andrea-piacquadio

Konsultasjon: Samtaler med helsevesen via telefon har, gjennom pandemien, vært et alternativ til fysiske møter med skolehelsetjenesten.

Rapporten viser derimot at bruken av denne tjenesten er uforandret. Det er likevel vanskelig å slå fast at den eldre ungdommen virkelig takler situasjonen bedre. Kanskje har de bare resignert?

Ung alder, alvorlige tema

Rådgivning om spiseforstyrrelser, ROS, varsler at de fra januar og februar 2020 og samme periode i 2021, hadde en økning av henvendelser fra 266 – 660 tilfeller. Alle disse var under 18 år.

 

Rapporten peker på et gap i behandlinger og store ulikheter i tilbudene fra kommune til kommune. Det er viktig med kompetanse i alle ledd, slår Ukom fast. Under debatten 6. april fylte Ruth-Kari Ramleth ut bildet; – Det er færre arenaer for ungdom å møtes, rammer forsvinner, (…) de trenger å møte forskjellige barn og unge for å kunne utvikle seg (…). Det får de ikke gjort nå.

Det har gått ett år. Ifølge forskningen betaler de unge en høy pris. Ukom poengterer at vi ikke vet hvor langvarig bølgen kan bli, men sier at, sitat: – Den blir langvarig.

LES HELE RAPPORTEN HER. BARN OG UNGES PSYKISKE HELSE ETT ÅR INN I PANDEMIEN. 

 

Fakta om rapporten: 

Disse pasient-, bruker- og pårørendeorganisasjonene var informanter i forbindelse med utredningen foretatt av Ukom:

BAR – Barn av rusmisbrukere,  LPP – landsforeningen for pårørende for psykisk helse,  Mental Helse Ungdom,  Mental Helse, PIO – Pårørendesenteret i Oslo, Pårørendealliansen, ROS – Rådgiving om spiseforstyrrelser, SPISFO – Spiseforstyrrelsesforeningen. Beretninger, tall og sitater er hentet fra: Fra helsetjenesten: Helsedirektoratet, De fire regionale helseforetakene, utvalgte helseforetak, utvalgte kommuner.



Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering, hat og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.
Abonnere
Send påminnelse når
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments