Hjem > Medisinfrie tilbud > Mulighet til å velge behandlingsformer?

Mulighet til å velge behandlingsformer?

Vi har gjennom flere år fulgt med på utviklingen når det gjelder etablering av tilbud om medikamentfri behandling for pasienter innen psykisk helsevern. I dag finnes det tilbud innen alle de fire helseregionene, riktignok i ulike former og i ulikt omfang.

Skuterud er psykologspesialist og konsulent for Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse.

Det forskes i flere fagmiljøer. Blant annet har Ahus-forskerne Kari Standal og Kristin Heiervang utgitt fagartikkelen «Medisinfri behandling – et omstridt og etterlengtet tilbud», hvor de belyser debatten og kjennetegnene ved tilbudene. De har også sett på likhetstrekk og variasjonen i hvordan de ulike tilbudene er utformet.

– De mest synlige likhetstrekkene vi har funnet er at de fleste tilbudene har form av døgnbehandling, at de fleste prioriterer alvorlig psykisk lidelse og tilbyr psykososial behandling i ulike former, og at recovery-tilnærming er utbredt, forteller Kari Standal og Kristin Heiervang til Nasjonalt senter for erfaringskompetanse for tre år siden.

– Hadde pasienter selv opplevd valgfrihet og autonomi med mulighet til å velge mellom ulike kunnskapsbaserte behandlingsformer basert på den best tilgjengelige informasjon og hva som passer den enkelte best, ville kanskje ikke opprettelsen av medisinfrie enheter vært nødvendig i det hele tatt, sier de.

Viktig å sikre kunnskapsbaserte behandlingsformer

Denne sommeren har det pågått en debatt omkring forskningsgrunnlag for de medisinfrie tilbudene, blant annet i Psykologtidsskriftets to siste utgaver, og i Dagens Medisin. Det er blant annet reist kritikk mot at implementering av nye behandlingstilbud har skjedd før det er forsket tilstrekkelig.

Grundig forskning og evaluering er viktig i tiden fremover, slik at pasienter innen psykisk helsevern sikres god og forsvarlig behandling både med og uten medikamenter.

Vi har fulgt sommerens debatt med interesse og vil her gjengi en tekst av Anders Skuterud. Teksten sto nylig på trykk i Tidsskrift for Norsk Psykologforening, Vol 58, nummer 8. Skuterud er psykologspesialist, kliniker og tidligere fagsjef i Psykologforeningen. Han bidrar i dag også med sin kompetanse i Erfaringskompetanse, i flere av våre konkrete prosjekter.

Kravet om medisinfri behandling er et brukeropprør

De som kritiserer de medisinfrie tilbudene i psykisk helsevern, unnlater å drøfte pasientenes opplevelser. Det er mildt sagt forbausende.

Når det i sin tid oppstod et krav om medisinfri behandling, skyldes det at mange pasienter med alvorlige psykiske lidelser hadde opplevd at de ble møtt med medisiner som eneste behandlingstilbud, og at dette tilbudet hadde gitt dem mer bivirkninger enn ønskede effekter. Vi som har fulgt disse tjenestene i mange år, vet at manglende effekt av medisiner ofte har ført til økte doser og/eller mange medikamenter parallelt uten god effekt. Og det uten at medisineringen har hatt dekning i forskning.

Tillitskrise

Når mange pasienter i tillegg ikke har opplevd seg hørt når de har tatt opp plagsomme bivirkninger, har det dessverre oppstått en tillitskrise mellom mange pasienter og de psykiske helsetjenestene. Tillitskrisen handler om usikkerhet om den medikamentelle behandlingen er nyttig (Whitaker, 2014). Men kanskje enda viktigere er det at mange brukere ikke har opplevd villighet til å ta i bruk (og forske på) alternativer til medisiner. Kravet om medisinfrie behandlingstilbud er et brukeropprør.

Det er selvsagt mye en kan si om dette, men jeg mener det er svært viktig at dette utgangspunktet blir tatt alvorlig. Det er fortsatt mange pasienter og pårørende som er misfornøyde med det som blir tilbudt av hjelp.

Ingen seriøs fagperson vil benekte at for å forstå og behandle psykiske lidelser trengs det bio-psyko-sosiale forståelsesmåter. Men for mange pasienter har det fremstått som om det er den biologiske forståelsen som trumfer andre forståelsesformer. Slik sett er ønsket om medisinfrie tilbud et ønske om større vekt på de psykososiale forståelsesformer. Det kan betraktes som et opprør mot at det medisinske paradigmet skal ha dominans.

Usikkert forskningsgrunnlag

Det er helt riktig som Røssberg påpeker i sin kronikk i Psykologtidsskriftets julinummer, at det ikke er noe samlet alternativt paradigme som står som alternativ. Brukerrepresentantene har fremmet ønsker om svært ulike tiltak. Det er imidlertid mye usikkerhet i forskningsgrunnlaget for dagens behandlingstilbud til pasienter med psykose, inkludert medikamentelle behandlingsformer. I juniutgaven beskriver Bjørnestad og ten Velden Helgestad en ideell metode for implementering av behandling. Etter å ha fulgt psykisk helsevern i 50 år vet jeg at innovasjon nesten alltid har skjedd i hele spekteret fra tilfeldigheter, sterke personligheters tro på metoder og mer eller mindre god forskning. Dette gjelder både medisiner, psykoterapi og andre tiltak.

Det er mye forskning på medikamenter (NOU 2011:9., kap. 9). Vi vet for eksempel at medikamenter hovedsakelig har en beroligende og dempende virkning, og at de på kort sikt gir god effekt på positive symptomer ved psykose (Lingjærde & Aarre, 2015). Vi vet mindre om effekten på lang sikt, og vi vet at en del av pasientene ikke har nytte av medikamentene (Folkehseinstituttet, 2018). Vi vet også at medikamentell behandling kan gi store og til dels alvorlige bivirkninger for mange pasienter. Og vi vet at mange får tilbakefall og hyppige reinnleggelser. Det er få holdepunkter for at medisinene hjelper pasienter med schizofreni-lidelse til bedre sosial og yrkesmessig fungering (Whitaker, 2014).

Det stemmer at vi kunne hatt mer forskning på medikamentfri behandling. Jeg støtter at slik forskning gjennomføres. Brukerbevegelsen har etterlyst dette i mange år. Hvis forskningen hadde vært igangsatt da brukerne først ba om det, ville vi hatt et bedre kunnskapsgrunnlag i dag.

Dette betyr likevel ikke at vi ikke vet noe om de enkelte alternativene til medikamenter. Det finnes mye forskning som ligger bak utviklingen av basal eksponeringsterapi (BET) (Hammer, Heggdal, D. Ludvigsen, K., 2020). Miljøet på Blakstad arbeider nå også med forskning for å definere bedre hvilke pasientgrupper som ikke har positiv effekt av BET, eller som hovedsakelig har negativ effekt.

Det finnes også mye forskning på Illness Management and Recovery (IMR) (Mueser et al., 2002), som er et systematisk, gruppebasert tilbud som tilbys ved mange medikamentfrie avdelinger. Ulike former for psykoedukasjon, psykoterapi, individuelt og i gruppe, har vi også evidens for.

Det samme gjelder for fysisk aktivitet (især når det gjelder depresjon), musikkterapi (Sollie, 2012) og sensoriske metoder / sanserom (Andersen et al., 2017). På lang sikt ser det også ut som ulike former for undervisningsbaserte tilbud, som recoverycollege (Newman-Taylor et al., 2016) og de danske minihøyskolene (Lauveng et al., 2015), kan ha positiv effekt og forebygge tilbakefall for i alle fall noen pasienter.

Ingen «dikter helsetilbud»

Det trengs imidlertid mer forskning, særlig på ulike tiltak som kan benyttes i akutte kriser, der medisiner i dag er den desidert viktigste tilnærmingen. Men det stemmer ikke at noen «dikter helsetilbud», slik ten Velden og Bjørnestad antyder. Vi vet ganske mye om de enkelte alternativene. Og noen av dem har sannsynligvis bedre evidens enn deler av det standardiserte tilbudet noen pasienter møtes med i dag.

Spørsmålet er altså ikke enten JA eller Nei til medisiner. Ulike medikamenter skal nok ha sin plass i totalbildet, men vesentlig mindre enn de har hatt i de siste 65 årene. Hvis det kommer en større villighet til å lytte til pasientenes negative erfaringer med medisiner, og til å forsøke alternativer til medikamentell behandling, vil tjenestene fremstå som reelt bio-psyko-sosiale. Da vil brukernes tillit sannsynligvis bli gjenopprettet, og kravet om medisinfrie avdelinger kommer til å bli borte.

Teksten sto på trykk første gang i Tidsskrift for Norsk psykologforening, Vol 58, nummer 8, 2021.

Står pasientrettigheter på spill?

Det skal være et tilbud om medisinfri behandling i alle helseregioner, og dette tilbudet skal være et reelt valg for pasientene. Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT Midt) har på oppdrag fra Helsedirektoratet evaluert implementeringen av de medikamentfrie tilbudene, og gir myndighetene anbefalinger for veien videre.

KBT-rapporten viser at de regionale helseforetakene har tatt oppdraget på alvor, selv om det fortsatt kan være skepsis i enkelte fagmiljøer. Den faglige kritikken går på om forskningsgrunnlaget for de medisinfrie tilbudene er godt nok, eller om medisinfri behandling mangler evidens.

Vårt samfunnsoppdrag er knyttet til å synliggjøre også den kompetanse som kommer fra erfaring. I dette arbeidet er forskning og evaluering viktig, som grunnlag for utvikling av gode tjenester og forsvarlig behandling.  Helseminister Bent Høie sier det slik i et intervju med Tidsskrift for Norsk Psykologforening:

– Den viktigste evidensen ligger i erfaringene og tilbakemeldingene fra brukere, behandlere og pårørende. Akkurat som i somatikken må det i psykisk helsevern jobbes med persontilpasset behandling og fagutvikling langs flere akser. De som av ulike grunner ikke vil bruke medisiner på veien til bedre helse, må kunne få velge andre, gode tilbud innenfor rammen av det som er faglig forsvarlig.

Her vil vi fullt ut slutte oss til Høies ord. Brukernes erfaringer er avgjørende. Vi trenger mer forskning som på en god måte ivaretar dette.

Hilde Hem, daglig leder

 



Del gjerne denne siden med dine venner og meld deg på vårt nyhetsbrev.

Skriv gjerne en kommentar nedenfor. Vi ber alle om å bruke vanlig folkeskikk når de kommenterer og husk at det som skrives blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering, hat og falske profiler. Vennlig hilsen redaksjonen.
Abonnere
Send påminnelse når
1 Kommentar
Inline Feedbacks
View all comments
Walter Keim
2 måneder siden

The United Nations Special Rapporteur on the right to health Mr. Pūras has called for «World needs “revolution” in mental health care». “There is now unequivocal evidence of the failures of a system that relies too heavily on the biomedical model of mental health services, including the front-line and excessive use of psychotropic medicines, and yet these models persist”
Wenche ten Velden Hegelstads korstog mot medikamentfritt behandlingstilbud hindrer nødvendige radikale endringerFellesaksjonen for medisinfrie behandlingsforløp har jobbet siden 2011 for medisinfrie tilbud. I et brev til de regionale helseforetakene (RHF) den 26.11 2015 ga Helse- og omsorgsdepartementet frist til 1.juni 2016 med å etablere medikamentfri behandling/nedtrapping av medikamentell behandling.
Hegelstad er medforfatter i en studie som referer Jaaskelainen et al., 2013 at recovery gikk ned fra 17,7% i 1955 til 6% etter 1995, dvs. et fiasko. Allikevel desinformerer Wenche ten Velden Hegelstad om antipsykotika og påsto «Tilfriskningsraten er dramatisk bedret etter at vi fikk antipsykotiske medisiner».
I den samme studiet finner 10 norske psykiatere finner i Bjornestad , Hegelstad et al. 2017 med henvisning til Sohler et al. 2015 at det finnes ingen evidens for langtidsbruk av antipsykotika . Men av de ansatte i psykiatrien finner ifølge Lauveng et al. 2021 62% langvarig tvangsmedisinering veldig nyttig og bare 4% unyttig. Pasientene finner 9% svært nyttig og 44% ikke nyttig. 28% svarer vet ikke.
Det påstås at kunnskapsgrunnlaget for medisinfri behandling mangler. Det er feil: Retningslinjene 8.5.1 Kognitiv atferdsterapi: Kognitiv atferdsterapi ved psykoser bør tilbys alle pasienter som plages med psykosesymptomer, i individuelle forløp med en varighet på minst 15–20 samtaler. Kognitiv atferdsterapi kan benyttes i alle behandlingsfaser. Vurderingen av kunnskapsgrunnlag er på høyeste nivå: Grad A. Nivå 1a. Vitenskapelig belegg nevnes.
Allekevel har det fra flere blitt stilt spørsmål om medisinfrie avdelinger er faglig forsvarlig.
http://wkeim.bplaced.net/files/Hegelstad.html