Året 2021 er snart forbi, og i kjent stil markerer Hans Majestet Kong Harald slutten på året med sin tradisjonsrike nyttårstale.

Nyttårsaften er fylt av håp og forventninger, men i år som i fjor ble pandemien et tema i talen til Hans Majestet.

– Vi går et nytt år i møte med både håp og uro. Dessverre ble heller ikke avslutningen av dette året slik som mange av oss hadde ønsket og håpet på. Skuffelse og usikkerhet preger manges hverdag. Anledninger vi hadde gledet oss til må igjen skyves på.

Det gjelder også for Kongefamilien, sa kong Harald i nyttårstalen sendt på NRK.

I åpningen av talen undret kongen på hvordan samfunnet kan leve godt sammen - se hva kongen mener det er i videoen!

Takker helsearbeiderne

Som følge av pandemien med tidvis høye smittetrykk har helsevesenet fått gjennomgå, spesielt med flere smittbølger tvers i landet. Mange helsearbeidere har ikke fått feiret julen med sine nærmeste, og flere arbeider til de er utslitte. Kong Harald benyttet anledningen på nyttårsaften til å hylle helsevesenet vårt.

Se Kong Haralds hyllest til helsevesenet her:

– Denne kvelden vil jeg rette en varm takk til helsevesenet vårt: Takk for det livsviktige arbeidet dere gjør for oss alle dag ut og dag inn i dette lange, tunge løpet. Vi er alle dypt imponert over innsatsen deres.

Hans Majestet legger til at han håper verdenssamfunnet tar lærdom av hvor avhengige vi er av hverandre, og av utfordringene som berører oss alle.

Kongen sendte også en spesiell hilsen til alle nordmenn som arbeider andre steder i verden, både på land og til havs.

Håper på nytt mot

Restriksjoner har påvirket de sosiale sammenkomstene, og i desember presenterte regjeringen nok en gang strenge tiltak, både privat og offentlig.

21. januar fyller arveprinsesse Ingrid Alexandra 18 år, noe som vanligvis ville blitt feiret med flere offentlige markeringer. Men på grunn av koronapandemien er disse i hovedsak utsatt.

– Når vi blir avskåret fra det sosiale livet over lang tid, gjør det noe med oss. Det er ikke bare å gå ut og omfavne verden og mennesker igjen. Som det meste annet trenger også dette litt øvelse. Jeg håper vi i det nye året kan komme hverandre i møte. Og jeg håper vi kan gi hverandre nytt mot, sier kongen.

Frivillighetens år

Fellesskap er også et viktig tema som kongen påpeker i sin nyttårstale. Det er de svakest stilte som har lidd mest under pandemien, og kongen sikter til de rusavhengige, psykisk syke, eldre, barn og unge.

– Alle har behov for noe eller noen, og alle har noe å bidra med. Slik skaper vi sterke felleskap – som er vårt beste vern i møte med vanskelige tider. Det er en gave vi gir til oss selv – og til hverandre.

Han trekker blant annet fram en historie om en pappa som startet turgruppe med nabobarn som trengte pause hjemmefra, og afghanske ungdommer som begynte å handle for eldre i nærmiljøet.

– I 2022 kan vi alle bidra til å gi frivilligheten et skikkelig løft. Jeg vil oppfordre hver og én til å finne noe som passer for akkurat deg – smått eller stort. Mulighetene er uendelige. Alle har behov for noe eller noen, og alle har noe å bidra med, sier han.

Rettet oppmerksomheten til urfolket

Kongen vier også plass til urfolk, både i Norge og i utlandet, i talen.

– I oktober var jeg i Kautokeino under en seremoni der et historisk klenodium med stor verdi for samefolket ble tilbakeført til samene, hvor det hører hjemme. Det var en påminnelse om betydningen av kultur, språk og historie for et folks identitet, sier kongen.

Se hele nyttårstalen til Kong Harald:

Han påpeker at urfolk gjennom tusener av år har vært avhengig av samspillet med naturen og alt levende for selv å overleve.

– De eier verdifull kunnskap som er av betydning for oss alle.

Visdomsord

Et visdomsord har også fått innpass i talen:

– Hver dag står vi alle overfor valg som gjør noe med oss. Det er som i den gamle myten til cherokee-indianerne, sier kongen.

Han gjenforteller deretter følgende:

«En bestefar fortalte barnebarna sine om kampen som stadig utkjempes inni ham. Det er en kamp mellom to ulver. Mellom gode og onde krefter. Barnebarna spurte: Hvilken av ulvene vinner? Og bestefaren svarte: Den som jeg velger å mate.»