GODT OPPMØTE: Sigurd Arstad og Tor Olav Hægeland var blant flere studenter som hadde møtt opp på kaféprat.

En dag for alle gutta

En psykt vanlig uke inviterte til kaféprat om menn og psykisk helse: – Vi må senke terskelen for å prate sammen.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag ble det holdt en uformell kafésamtale om menn og psykisk helse på Studentsenteret på Gløshaugen. Arrangementet var en del av studentinitiativet En psykt vanlig uke, som i år har åpenhet som tema.

Eirik Sande og Kristian Drøsshaug er begge studentrådgivere i Sit. Til vanlig leder de samtalegruppa Gutta prater, et fast tilbud fra Sit hvor mannlige studenter møtes annenhver uke for å prate om alt fra små til store temaer. Torsdag hadde de ansvar for kafépraten.

Sande mener det kan være skummelt å snakke om egne følelser, men at det er verdt prisen.

– Det er skummelt å hoppe fra timeteren også, men det ligger en enorm mestringsfølelse i det. I motsetning til å hoppe fra timeteren,får du mye igjen for det å snakke om hvordan du har det, sier Sande.

LES OGSÅ: Linjeforening på Tunga vant pris for inkludering

Ønsker å normalisere åpenhet mellom menn

Sande og Drøsshaug er enige i at det snakkes for lite om menn og psykisk helse, særlig menn i mellom.

– Tema for uka er åpenhet, og der mener vi at menn har et forbedringspotensial. Selvmordsraten blant menn er høyere enn hos kvinner, så det er fint å kunne vise at vi synes det er viktig å sette fokus på, sier Sande.

Drøsshaug tror mye av problemet henger igjen med den stereotypiske mannsrollen fra tidligere generasjoner.

– Å snakke om følelser stemmer ikke overens med de forventningene man har til mannen. Vi vokser opp med rollemodeller som heller ikke er flinke til å prate om ting, og da kan det bli vanskelig å sette ord på følelsene våre, sier han.

VIL LÆRE MENN Å SNAKKE OM FØLELSER: Studentrådgiverne Eirik Sande og Kristian Drøsshaug vil normalisere åpenhet mellom menn.

Drøsshaug mener det er viktig å ufarliggjøre det å snakke om vanskelige temaer. Han ønsker å normalisere åpenhet mellom menn.

– Man må senke terskelen for å prate sammen, men også for hva man prater om. Å prate sammen er noe man må lære seg og trene på, sier Drøsshaug.

En uke for alle

Arrangementsansvarlig for En psykt vanlig uke Jostein Kleveland, forteller at det er flere grunner til at det er viktig gi ekstra oppmerksomhet til gutta under uka.

– Jeg er den eneste gutten i styret, og faktisk den eneste gutten som er med å arrangere i det hele tatt, forteller Kleveland.

Han mener årets tema er viktig, fordi menn er dårlige til å snakke om følelser.

Kleveland forteller at noe av det han var mest spent på før kafésamtalen, var hvor naturlig samtalene ville flyte, og om gutta var villige til å dele.

LES OGSÅ: Har verdensøkonomien som hobby: - Finans er noe alle burde interessere seg for

VIKTIG Å GI GUTTA OPPMERKSOMHET: Jostein Kleveland forteller at det er viktig å sette av tid til gutta når det kommer til psykisk helse.

– Jeg synes det er veldig godt og naturlig å være her. Jeg har jo aldri vært med på en slik samtalegruppe, så jeg var ganske spent. Jeg satt på en gruppe med tre jenter, men mennene på gruppa svarte åpent på de spørsmålene og temaene som ble tatt opp, forteller han.

De tre jentene på gruppa til Kleveland var de eneste jentene på arrangementet. Kleveland forteller at det var diskusjon under planleggingen om en dag med menn som tema ville bli feil mottatt, men at intensjonen er å sette mer lys på et viktig tema.

– Vi håper, og ser i dag, at jenter også kan være med på arrangementer som handler om gutta, sier han.

LES OGSÅ: Kompromissløs jazz med en god dose humor

Må tørre å være mer sårbar

Tor Olav Nesheim Hægeland er student ved NTNU og en av de som deltok på kafépraten. Han forteller at han er interessert i temaet menn og psykisk helse.

– Jeg mener at man må slå et slag for det å snakke om ting, ikke nødvendigvis fordi man sliter, men mer som noe man bare gjør, sier han

Hægeland forteller at han selv er komfortabel med å snakke om følelser og vanskelige temaer. Han tror likevel det kan være vanskelig for mange gutter å ta slike samtaler.

– Man må tørre å snakke med kompiser når det går litt dritt. Man vil helst ikke være til bry, men når man først har begynt å snakke med folk så blir den barrieren brutt, mener Hægeland.

Student Sigurd Ravn Arstad ved NTNU deltok også på kafépraten. Han er til vanlig med i Gutta prater, og det var gjennom dette initiativet han ble tipset om kafépraten.

– På Gutta prater er det de samme som kommer hver gang, siden det er en fast samtalegruppe, så jeg synes det er fint og givende å se at det er andre som kommer hit også, sier Arstad.

Han synes det er fint å sette av tid til de litt dypere samtalene, både fordi man kan snakke om temaer man bryr seg om, men også fordi det er godt å vite at noen lytter til deg.

– Jeg tror mange ikke reflekterer over at det er godt å dele tankene sine før de faktisk har pratet om det, sier Arstad.

Hægeland mener det er lurt å prate om de små tingene som plager en, slik at de ikke eskalerer og blir store. Han tror spesielt det handler om å få bekreftelse på at man ikke er alene om å føle på det tunge tanker.

– Mange menn synes det er ubehagelig å snakke om følelser, men at det er veldig behagelig når de først begynner å prate fordi det er så lenge siden de har snakka med noen, sier han.

Powered by Labrador CMS