Ikke bli sittende alene med bekymringene.

Nå er kaffekoppen viktigere enn noen gang

Vi er bekymret. Vi er bekymret for gjødselkrisen og for matvaresituasjonen. Men mest av alt er vi bekymret for den norske gardbruker.

Publisert

Det har vært en lang rekke med dårlige nyheter over mange måneder. Det ene etter det andre som gardsdrifta er avhengig av, har steget i pris og det i et tempo vi knapt har sett før. Stål, plast, trelast, strøm, gjødsel, diesel – lista bare fortsetter.

– Dette er som å se en kjedekollisjon mellom buss, bil og tog, men det går ikke raskere enn maling tørker, kommenterer en leser tørt på Facebook.

– Ja, blir vel bare å legge ned drifta etter denne sesongen, sier en annen.

Nedlagte bruk kan bli en reell konsekvens av tiden vi står i. Men de menneskelige konsekvensene uroer oss like mye.

Ta vare på hverandre

Her kan du få hjelp

Norsk Landbruksrådgiving har HMS-rådgivere og avtaler med godkjente bedriftshelsetjenester som kan hjelpe deg med praktiske råd og veiledning når en krise oppstår. Du kan ta kontakt f.eks. om økonomien er ute av kontroll eller om du opplever at livet er dominert av ensomhet, isolasjon og meningsløshet.

Kilde:

https://hms.nlr.no/krisebistand

Vi er bekymret for bonden som har investert og nå sitter med milliongjeld og små marginer. Vi er bekymret for bonden som også jobber utenfor landbruket og nå kjenner på om det er verdt å satse videre på garden. Vi er bekymret for gardbrukeren som uroer seg syk over økonomien.

Vær hverandres sikkerhetsnett.

I disse dager oppfordrer vi derfor alle til å ta vare på seg selv og hverandre. Gjør det til en fast avtale med bøndene i bygda å stikke innom hverandre for en kaffekopp. Ha et fast møtepunkt eller la det gå på rundgang.

Når en av dere ikke møter opp, stikk innom og hør hvordan det går. Vær hverandres sikkerhetsnett. Rekk ut en hånd til bonden du vet sliter.

Inviter vedkommende med på noe som kan være en pause fra bekymringene. Det behøver ikke være omfattende, det kan være å treffe andre kollegaer på en av de lokale vårdagene, dra på fisketur sammen, ta en kaffe et nytt sted eller bare gå en tur i skauen .

Utsatt gruppe

8 tegn på at du bør vurdere å søke hjelp

  • Du sover dårlig eller har endret matlyst.
  • Du kjenner på hodepine, kvalme og brystsmerter som ikke har noen klar årsak.
  • Du trekker deg tilbake fra familie og venner.
  • Du har vanskelig for å gjennomføre daglige rutiner (som daglig stell av dyr).
  • Du forsømmer egen hygiene.
  • Du har problemer med å konsentrere deg og huske ting.
  • Du får panikk, er ekstremt engstelig, merkbart deprimert eller har selvmordstanker.
  • Du er unormalt mye sint og frustrert.

Kilde: godtbondevett.no

I prosjektet «Psykisk helse i landbruket» viste en spørreundersøkelse blant gardbrukere at tilfredshet med sosialt nettverk er den absolutt sterkeste påvirkningskraften på bønders psykiske helse. Det understøtter andre studier som har vist at ensomhet er den faktoren som har mest negativ innvirkning på bøndenes mentale helse. Derfor er bondekaffen så viktig.

- Både norsk og internasjonal forskning viser at bønder ser ut til å ha en dårligere mental helse og dårligere livskvalitet enn andre yrkesgrupper. Videre har det også blitt dokumentert at bønder i de senere årene har fått lavere mentalt velvære og lavere selvfølelse enn for et par tiår tilbake, samt at norske bønder har en høyere selvmordsrate enn andre yrkesgrupper, står det å lese i rapporten.

Ikke vær alene om det tunge

Økonomiske bekymringer kan lede til angst og depresjoner. La det være en lav terskel for å si ifra når ting blir vanskelig. Be om hjelp når du kjenner at du ikke klarer dagligdagse oppgaver.

Noen ganger kan det være nok bare å få noen utenfra å snakke med, enten det er en kollega, venn eller en rådgiver. Her kan du lese om sunnmørsbonden Odd Christian som oppdaget hvor viktig det kan være å ha noen å snakke ut om ting med.

Du finner flere historier og råd om hvor du kan søke hjelp for deg selv eller andre på nettstedet GodtBondevett.

Ta vare på deg selv og hverandre. Norge trenger bonden.

Powered by Labrador CMS