I den ferske rapporten StatusUng, kunne Mental Helse Ungdom fortelle at ungdommer opplever økte bekymringer, ensomhet og selvmordsforsøk. Hele én av fire opplyste at de har prøvd å ta sitt eget liv. Det er en kraftig økning.

Det har ført til en klar politisk beskjed fra et nært samlet storting: Det skal satses på psykisk helse i alle ledd. Barn og unge skal sikres mot varige problemer som følge av pandemien.

Men i ett av områdene som har vært mest utsatt for høye smittetall og nedstengning, skal det nå kuttes i det psykiske helsetilbudet for barn og unge.

Les mer: Reagerer på at bompenge-boom i Oslo rammer spesielt én gruppe: - Frekt

– Umusikalsk

I Grorud bydel i Oslo skal det kuttes mellom fire og fem millioner kroner. Det vil ramme helsestasjoner og skolehelsetjenesten. På Apalløkka skole risikerer de å miste én av de to helsesykepleierne ved skolen.

– Det er et enstemmig foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) som opplever dette forslaget som umusikalsk. Både fordi det handler om tid og sted, men også at alle barn og unge fortjener et godt tilbud etter pandemien. Spesielt barn og unge i vårt område har opplevd langt mer stigmatisering enn andre. Det er umusikalsk, sier leder i FAU Kristin Vindhol Evensen til Nettavisen.

Hun mener mange barn og unge risikerer dobbel straff. I tillegg til at de østlige bydelene i Oslo har levd med strengere tiltak under store deler av pandemien, grunnet høyere smittetall, opplyser FAU-lederen at mange barn sier de opplever stigmatisering på grunn av det.

– Det er ungdommene selv som sier de har opplevd stigmatiseringen. Da kan vi ikke kutte i det psykiske helsetilbudet, sier hun.

Bydelsdirektør Ayub Tughra bekrefter til Nettavisen at det er snakk om et kutt på mellom fire til fem millioner kroner. Dette kommer som konsekvens av kutt i den økonomiske rammen fra byrådet for 2023.

Les også: Fornebubanen er i spill: Flere partier vurderer å skrote milliardprosjektet

– For helsestasjon, skolehelse eller aktivitetstilbud kan det anslagsvis bety et redusert budsjett på 4 til 5 millioner. Dette tilsvarer årets prognose for merforbruk. Dersom bydelsutvalget velger å opprettholde årets nivå, betyr det i så fall må kuttes tilsvarende for andre tjenester. Dette er kommunisert til tjenestene, sier Tughra til Nettavisen.

Les mer: Går kraftig ut mot regjeringens varslede motorveikutt: – Det er landeveisrøveri

– Rett og slett forbanna

Undervisningsinspektør Trine Mehus ved Apalløkka skole sier til Nettavisen at både ansatte og elever har reagert kraftig på kuttforslagene som er kommet.

– Elevrådet har laget en underskriftskampanje som nær sagt alle ansatte og elever på skolen har signert. Vi håper å kunne levere dem til politikerne ved neste anledning. For dette er vår måte å stå imot kuttet, sier hun til Nettavisen.

– Hva kan konsekvensene bli av dette kuttet?

– Vi vil fra høsten av få redusert to stillinger til én stilling eller til og med en halv stilling. Det er snakk om et kutt på 4,4 millioner kroner. Vi føler oss stukket i ryggen, sier hun og forklarer:

– Politikerne har lovet å styrke barns psykiske helse. Folkehelse og livsmestring er nettopp etablert som et eget fag i skolen. Men samtidig tar de tilbake det som har vært en uvurderlig støtte for alle lærerne. Vi er skuffet over politikerne i denne saken, sier Mehus til Nettavisen.

Les mer: Dette er rapporten som vil gi bilistene bompenge-sjokk

Mantraet på skolen er nei til kutt i skolehelsetjenesten. I fjor høst ble det funnet midler til å ansette en ekstra helsesykepleier, slik at skolen har to.

– Vi ser en økning av unge som trenger noen å snakke med. Blant annet på grunn av pandemien. Vi tror vi bare har sett toppen av isfjellet. Og lærerne skal ha ansvaret for opplæringen, selv om vi følger elevene tett sosialt også, så trenger vi helsesykepleiere i skolen. Dette kuttet gjør oss rett og slett forbanna, sier hun.

Bydelsutvalget i Grorud skal behandle saken i juni. Dersom pengene skal finnes innenfor budsjettet, er politikerne nødt til å kutte på andre områder.