Maren (32) etter psykisk trøbbel: – Jeg er god nok, og vil hjelpe andre

Maren Trebler har slitt med psyken i mange år. – Det begynte med spiseforstyrrelser, da jeg var 14 år. Men nå smiler livet. Jeg har funnet ut at jeg er god nok, sier kvinnen fra Høn.

Nærbilde av Maren som smiler. Holder opp venstre underarm hvor det er tatovert bra nok. Himmel og trær i bakgrunnen
GOD NOK: Maren Trebler viser sin siste tatovering. – Nå er jeg sterk nok til å hjelpe andre, sier hun. Foto: Tore Shetelig

Nå ønsker hun å dele sine erfaringer med tenåringer.

– Det gjør jeg gjerne ved å holde foredrag på ungdomsskolene i Asker. Jeg vil først og fremst snakke om spiseforstyrrelser. Kan jeg bidra til å forebygge at ungdom utvikler denne sykdommen, vil jeg bli veldig glad. Jeg har jo kjent det på kroppen, og har gode råd om hvordan man skal unngå å komme i en slik situasjon. Hvis jeg treffer noen ungdommer som allerede står midt oppe i det, har jeg råd til dem også, sier Maren Trebler til Askermagasinet.

Langt nede

Livet hennes har vært som en voldsom berg-og-dal-bane. Det har vært kort vei fra toppene og ned til den dypeste bunn. To selvmordsforsøk, det siste i november i fjor, vitner om det.

Mange harde smeller ved å miste flere av sine nærmeste, førte til at hun tok masse piller. Maren ville dø, og var på vei langt inn i den tilstanden, da hun ringte Mental Helse.

– Jeg vil ikke dø alene, sa jeg i telefonen. De sendte en ambulanse med én gang, men pulsen min var så lav da jeg kom til sykehuset at det det var helt på hekta at det hadde gått galt. Det var nesten ikke pust i meg, forteller Maren.

Trening hjalp

Asker-kvinnen ble lagt inn på psykiatrisk institusjon, men situasjonen hennes endret seg ikke så mye før hun rett før jul kom i kontakt med skimiljøet rundt Steinar Mundal. Han var sentral i et treningstilbud for folk som har slitt med problemer knyttet til psyken. Som tidligere alkoholiker vet Mundal hvilke knapper han skal trykke på.

Det hjalp også mye å bli godt kjent med mammaen til Vibeke Skofterud. Den avdøde skistjernen slet jo også mye med spiseforstyrrelser, så Kristin Westbye og Maren fant fort tonen. Gjennom miljøet i skigruppa kom Maren seg bokstavelig talt på beina igjen.

– Samholdet der reddet livet mitt. Mestringen jeg opplevde ved å gå mange skirenn forrige vinter, hjalp også mye på selvtilliten. Jeg gikk både Vasaloppet og Birken, forteller hun.

Brukte gullskiene

Symbolsk nok gikk Maren begge rennene på gullskiene til Vibeke Skofterud. Samme skipar som skistjernen brukte da hun var med på å vinne stafetten for Norge i ski-VM i Oberstdorf i 2005. 

Maren legger ikke skjul på at hun i mange år fant trøst i rusen, og at det ble mye utagerende festing. Nå har hun omsider funnet roen, og gleder seg over livet igjen.

– Gjennom all den hjelpen og støtten jeg selv har opplevd, har jeg lyst til å hjelpe unge mennesker så de kan slippe å oppleve noe av det jeg har vært igjennom – i kampen for å stadig holde seg sykelig tynn.

Solid utdanning

Maren er vernepleier. Hun har solid utdanning gjennom to mastergrader i ernæring og vernepleie.

Direktør for oppvekst, Kai Erik Lund, tar imot tilbudet med åpne armer.

– Dette innspillet setter vi stor pris på. Vi vil gjerne ha Maren som foredragsholder på ungdomsskolene våre, sier oppvekstdirektøren.

 

Tekst: Tore Shetelig


Trenger du noen å snakke med om psykiske problemer?

Ta gjerne kontakt med Asker kommune på veiledningstelefonen 919 10 500 hvis du sliter med psykiske problemer - eller har utfordringer med rus. Pårørende og andre som har behov for råd og veiledning er også velkommen til å ta kontakt.

Er det akutt krise – ta kontakt med fastlege eller legevakt, telefon 116 117

Les mer om kommunens tilbud på området.