Det er gledelig at regjeringen i statsbudsjettet for 2023 vil bevilge 300 millioner kroner ekstra til tiltak innen psykisk helse og rus. Av disse midlene er det foreslått at 100 millioner kroner går til lavterskeltilbud. Barn og unge skal da få tilgang på lett tilgjengelig hjelp. Vi vet at det er viktig å oppdage utfordringer og behov for hjelp så tidlig som mulig for å kunne sette inn gode hjelpetiltak og tjenester.

Vi vet også at alt for mange sliter med bekymringer, stress og press og det kan igjen føre til søvnløshet, angst og depresjon. Hvis barn og unge ikke får rask hjelp med dette, kan det føre til langvarig psykisk uhelse, isolasjon og utenforskap.

Vi må derfor sørge for at vi til enhver tid har nok helsesykepleiere på helsestasjonene og på skolene. Det må også finnes digitale tjenester der ungdom tør å søke hjelp. Videre må det være nok plasser for dem som raskt trenger innleggelser og behandling. Psykisk helsehjelp er like viktig som fysisk helsehjelp.

Vi har ikke råd til å ta lett på psykiske helseutfordringer. Tidlig innsats koster, men det er verdt hver krone. Det er investering for fremtiden til det enkelte barn og den enkelte ungdom.

Partiet Sentrum har i sitt program blant annet sagt at vi vil arbeide for verdige og gode liv og bekjempe utenforskap. Da er nettopp tidlig innsats så viktig for den psykiske helsen.

Knut og Grethe Duesund Kommunestyremedlemmer / Partiet Sentrum