Det er med sterk uro vi leser vi på NRK at Klinikk psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus har lagt frem forslag om spare 200 millioner i 2023 ved å blant annet å avvikle spesialpoliklinikk for personlighetsforstyrrelser (Personlighetspoliklinikken).

Personlighetspoliklinikken behandler en pasientgruppe som er hjelpesøkende, og har et stort forbruk av helsetjenester både innen primærhelsetjenesten og i spesialisthelsetjenesten.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Karakteristisk for pasientgruppen er at de opplever gjennomgående dårlig livskvalitet blant annet grunnet tøffe utviklingsbetingelser, traumer fra omsorgssvikt og overgrep, samt sosioøkonomiske vansker.

Pasientgruppen har historisk blitt sett på som «umulig» å behandle, da de ofte møtte hjelpeapparatet i kriser med preg av emosjonell ustabilitet og utagerende atferd. Pasienter med personlighetsrelaterte vansker utgjør i dag cirka 50 prosent av alle pasienter som henvises til Distriktspsykiatriske Sentra (DPS)

Det er her altså snakk om en av samfunnets mest sårbare grupper med forhøyet risiko for suicid og selvskading, rusrelaterte lidelser, og samtidige alvorlige psykiske lidelser.

Har fått effektiv behandling

Fagmiljøet som Personlighetspoliklinikken har siden 1990-tallet utviklet et kunnskapsbasert virksomt behandlingstilbud for denne pasientgruppen. Dette miljøet har vært tidlig ute med å integrere forskning og klinikk, og har også etablert nære faglige samarbeid med tilsvarende behandlingssteder nasjonalt og internasjonalt, blant annet Anna Freud Center i London.

Utviklingen av behandlingsprogrammer i dette spesialiserte fagmiljøet har bidratt til at unge pasienter med alvorlig personlighetsforstyrrelse har fått effektiv behandling.

En suksessfaktor for dette har vært at forskerne er klinikere og klinikerne er forskere. Det utvikles stadig nyttige kliniske instrumenter for utredning og kartlegging av behandlingseffekt, i tillegg arbeides det også med å etablere et behandlingstilbud for den hjelpetrengende pasientgruppen med engstelig/unnvikende personlighetsforstyrrelse.

Viktig å påpeke er at dette møysommelige arbeidet over tid har utarbeidet verdens største forskningsdatabase innen personlighetspsykiatri. Dette har vært sentralt i å sikre både forskningssamarbeid, behandlingsoptimisme og oppdatert kunnskapsbase til klinikere rundt omkring i Norge.

Personlighetspoliklinikken er dermed en viktig del av et fagutviklingsmiljø nasjonalt og internasjonalt innen personlighetsfeltet. Det finnes ingen andre tilsvarende fagmiljøer i Norge, og denne spesialpoliklinikken planlegger klinikkledelsen nå å avvikle.

Vil medføre store kostnader

Nedleggelse av dette kompetente fagmiljøet vil være en urett begått mot hjelpetrengende pasienter.

Erfaringene er at klinikere trenger å arbeide tett sammen for å bære tyngden av slik behandling. Spesialiserte behandlingsteam er nødvendig fordi pasientene trenger flere spesialiserte tjenester samtidig, da individuell tilrettelegging, både gruppe- og individuell terapi, pedagogiske tiltak, innleggelser ved kriser og klinikernes samarbeid med pårørende. Dette arbeidet foregår best i godt samarbeidende og spesialiserte behandlingsteam.

En enslig kliniker ved DPS kan ikke tilby slik behandling, heller ikke en avtalespesialist i psykologi/psykiatri på sitt kontor. Behandlingsteam som etableres ved DPS vil ikke ha det tette samarbeidet med forskerne som frem til nå har vært en faktor for suksess, og vil ikke kunne tilby fagutvikling uten å måtte etablere et nytt tilsvarende miljø som nå allerede finnes med Personlighetspoliklinikken.

Les mer fra Norsk debatt

Et avsluttende poeng er at uten spesialisert behandling medfører disse vanskene ikke bare fortsatt stor lidelse for pasientene, men også store kostnader i kroner og øre. Dette fordi pasienter i slik behandling kontakter andre helsetjenester sjeldnere. Uten virksom behandling blir pasientene lett såkalte svingdørspasienter og tiltak preges av gjentatte og kostbare krisehåndteringer.

En nedleggelse og fordeling av klinikere rundt i andre klinikker oppløser ikke bare de spesialiserte behandlingsteamene ved Personlighetspoliklinikken, men også et samlet fagutviklingsmiljø som vanskelig lar seg gjenoppbygge.

Alle artikkelforfatterne har lang erfaring fra arbeidet i klinikk og forskning ved Personlighetspoliklinikken ved OUS.

Signert:

  • Anne Marie Frøkedal, psykologspesialist og avtalespesialist,
  • Merete Selsbakk Johansen, psykiater, PhD, avtalespesialist
  • Lisa Maiken Nordsveen, psykologspesialist