Funksjonsutredning Listersom ble gjennomført våren 2022, anbefalte at Klinikk for psykisk helse – rus og avhengighetsbehandling (KPH) sin virksomhet i Listerregionen skal samlokaliseres på ett sted. Dette innebærer en samorganisering/reorganisering av Distriktspsykiatrisk senter Lister (DPS Lister), Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) og Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling (ARA).

Funksjonsutredningen tok ikke stilling til hvor virksomheten bør plasseres geografisk i fremtiden, og det er ikke tatt stilling til om samlokaliseringen vil kreve oppføring av nytt bygg.

Klinikkdirektør Vegard Øksendal Haaland vedtok i klinikkmøte 2. november 2022 at man i klinikken må ta stilling til ønsket lokalisering for ny samlokalisert virksomhet for DPS Lister, ABUP og ARA før en kan gå videre til «konseptfase» for utvikling av nytt driftskonsept. Klinikkdirektør vedtok da også at prosess med reorganisering av DPS Lister trekkes ut av prosess på klinikknivå og at intern organisering i det videre arbeidet kan løses på avdelingsnivå.

Den 15. desember skal styret i Sørlandet sykehus ta stilling til mandat for fremtidig lokalisering av klinikk for psykisk helse sin virksomhet i Lister.

Hvor blir det best?

Utredningen av fremtidig plassering av virksomheten skal besvare hvilket sted som vil gi best betingelser for det samlede tjenestetilbudet og hva som vil være den mest hensiktsmessige geografiske plasseringen av de fremtidige tjenestene innen KPH i Lister.

Både arealbehov, skisser til romprogram, vurderingskriterier, aktuelle plasseringer og avklaringer av konsept for å leie, rehabilitere eller bygge ut eksisterende bygningsmasse eller å bygge nytt hører med til videre avklaringer. Det er foreslått å opprette referansegruppe for samhandling med politisk og administrativ representant fra hver kommune og to representanter fra brukerorganisasjoner. Det er også foreslått referansegruppe fra Klinikk for psykisk helse – rus og avhengighetsbehandling (KPH) med en representant fra hver enhet i DPS Lister, to representanter fra Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) og to representanter fra avdeling for rus- og avhengighetsbehandling (ARA) og medisinskfaglig rådgiver fra DPS Lister, ARA og ABUP.

Utredningen om plassering skal være ferdig innen utgangen av april 2023.

Mange årsverk

DPS Lister har polikliniske tjenester med ca. ni årsverk i Farsund og ca. 12 årsverk i Flekkefjord. I Kvinesdal er det ca. 60 årsverk fordelt på døgnbehandling og polikliniske tjenester, inklusive ambulante team.

ABUP Lister har polikliniske tjenester (inklusive ambulante tjenester), med 6 årsverk i Flekkefjord og 10,5 årsverk i Farsund. ARA har polikliniske tjenester ved at en behandler har fast kontorsted ved DPS Lister, mens behandlere fra poliklinikken og ARA FACT i Kristiansand bidrar etter behov.

– Samlokaliseringen skal sikre befolkningen i Lister tilstrekkelig og god tilgang til trygge, likeverdige og faglig forsvarlige tjenester for voksne, barn og unge og innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling, forklarte klinikkdirektør Vegard Øksendal Haaland ved KPH tidligere i år.

Utredningsarbeidet ble startet som følge av utfordringer med å rekruttere riktig og kompetente medarbeidere. Utredningen har derfor sett på hvordan tjenestene bør organiseres i fremtiden for å sikre befolkningen gode og likeverdige tjenester innen psykisk helsevern.