Bente er leder i Landsforeningen for pårørende i psykisk helse (LPP) Moss. Lokallaget dekker også Våler og Råde. Medlemstallet vokser sakte men sikkert og er nå oppe i rundt 50.

Bente og resten av styret i LPP Moss synes det er bra at Moss kommune nå lager en plan for psykisk helse for 2023–2027.

Forslaget til plan har vært ute på høring, og LPP er én av ni foreninger og privatpersoner som har benyttet anledningen til å sende inn tanker og ønsker.

LES OGSÅ: Charlotte (31) vant over angsten og kom tilbake i jobb – nå hjelper hun andre til å få det bedre i livene sine

Samarbeid

LPP Moss synes det er positivt at planen legger opp til at samarbeidet mellom kommunen og frivillige organisasjoner skal styrkes.

– LPP er en forening for pårørende som er mer eller mindre utslitte. Mange pårørende møter veggen og vet ikke hvor de skal henvende seg når krisa inntreffer. Vi mener at det bør etableres ett felles kontaktpunkt, der pårørende kan henvende seg i krisesituasjoner der noen for eksempel står i fare for å ta sitt eget liv eller raserer hjemmet, sier Bente.

LES OGSÅ: Mener planen for psykisk helse i Moss peker i en god retning

I sin høringsuttalelse skriver Bente og resten styret i LPP Moss blant annet dette:

– Samhandlingsreformen og Opptrappingsplan for rus og psykisk helse gir et stadig økende behov for ressurser i de hjemmebaserte helse- og omsorgstjenestene. Overgangen fra institusjon til å bo hjemme og motta bistand der man er, har samtidig gitt pårørende en større omsorgsbyrde. Pårørende bør møte et velfungerende og forutsigbart pårørendearbeid, slik at belastningene reduseres. Et godt pårørendesamarbeid vil også ha stor betydning for brukernes livskvalitet og bedring. Pårørendesamarbeid kunne gjerne i enda større grad vært omtalt i planforslaget.

Hun trekker fram at det å gi pårørende læring og god informasjon og lover og rettigheter er helt vesentlig, og der bidrar LPP Moss.

Kurs i egenhjelp

– LPP Moss arrangerer samtalegrupper for personer som har psykisk sykdom i familien. Dette er kurs i egenhjelp for pårørende, og vi starter en ny gruppe i februar, på Frivillighetens hus på Høienhald. Noen ganger innbyr vi også til uformelle kafétreff, der pårørende kan møte likesinnede og dele erfaringer, forteller Bente.

Mental helse Moss og omegn synes forslaget til plan inneholder mange gode innspill for et bedre Moss:

– Planen har likevel har noen forbedringspunkter. Vi mener planen er ikke ambisiøs nok, den forplikter for lite og treffer for svakt på noen områder. Vi mener det er rom for å konkretisere noe mer, skriver Jon Aga og Tommy Winther blant annet.

LES OGSÅ: «Line» (53) er blant de mange som får matpose: – Det er for jævlig at alt har blitt så rådyrt

Mat og bolig

Kirkens Bymisjon Østfold synes det er flott at Moss kommune nå lager en plan for psykisk helse men legger samtidig til:

– Vi vil minne om hvor viktig det er for mennesker å få oppfylt sine grunnleggende behov som bolig og mat, slik at man kan oppleve god psykisk helse og trivsel. Dette kan oppleves som en selvfølgelighet å nevne, men i dagens situasjon ser vi behovet for å understreke dette.

Elisabeth Nøkland Johansen er blant privatpersonene som har engasjert seg, og hun kommer med dette innspillet:

– Alle former for klubber med strikking, sosiale treff, dans og lignende burde sponses med lavere husleie i kommunale bygg, for å øke sosial omgang og fysisk aktivitet.

Det er satt av tre millioner kroner til oppfølging av denne planen. Pengene skal fordeles med én million kroner til styrking av avdeling for rus og psykisk helse og to millioner kroner på lavterskeltilbud, deriblant Rask psykisk helsehjelp.

Utvalg for helse og mestring skal behandle planforslaget og høringsuttalsene i et åpent møte i formannskapssalen på Moss rådhus tirsdag 24. januar.

Psykiske lidelser

  • .Psykiske plager og lidelser er vanlig.
  • Folkehelseinstituttet har anslått at mellom 30 og 50 prosent av befolkningen vil få en psykisk lidelse i løpet av livet.
  • De vanligste psykiske lidelsene er angstlidelser, depressive lidelser og psykoselidelser.
  • Oppfølging av personer med psykiske lidelser skjer fra fastlege, spesialisthelsetjenesten og de kommunale psykiske helsetjenestene.