Onsdag kveld arrangerer Kongsberg begravelsesbyrå temakvelden «Hvorfor skal vi snakke om selvmord» i sine lokaler ved Berjasenteret. Håpet er å bidra til mer åpenhet rundt et vanskelig tema.

– Vi har en opplevelse av at Kongsberg har vært hard rammet av selvmord de siste 8–10 årene, og spesielt blant unge, sier byråleder Runar Løvaas.

Et tema unge er opptatt av

Til temakvelden har de invitert to etterlatte ved selvmord, blant annet leder for selvmordsforebygging i LEVE (Landsforeningen for etterlatte ved selvmord), Nina Danielsen. Hun skal snakke om årsakene til selvmord og hva man kan bidra med for å gjøre samfunnet tryggere for de som går med selvmordstanker. Det blir mulighet for å stille spørsmål og musikalske innslag.

– Hvem er målgruppen denne kvelden?

– Dette er for alle som ønsker det eller føler seg berørt. Vi blir også veldig glade hvis det kommer noen ungdommer. Vi vet at dette er et tema mange unge er opptatte av, sier Løvaas.

De håper temakvelden kan bidra til at man blir litt flinkere til å snakke om selvmord og kanskje gjøre at det blir lettere for noen å tørre å be om hjelp.

– Noen synes kanskje det er litt spesielt at vi som begravelsesbyrå engasjerer oss i dette, men hvis vi kan hjelpe bare én, så er det verdt det, sier Løvaas, som har jobbet 33 år i bransjen.

(Saken fortsetter under bildet)

– Blir aldri vant til de samtalene

De ansatte kommer tett innpå døden og møter mennesker i et av livets mest sårbare øyeblikk. Kongsberg begravelsesbyrå har avtale med politiet og blir oppringt ved dødsulykker, krimsaker og selvmord i Kongsberg og Numedal. Ved behov får de også bistand fra andre begravelsesbyråer i distriktet.

De er med i hele prosessen, fra å hente den avdøde, til organisering av alt det praktiske og samtaler med de etterlatte.

(Saken fortsetter under bildet)

I tilfeller der en person har tatt sitt eget liv, tar ting som regel lengre tid.

– Ofte skjer det uventet og de etterlatte kan være i sjokk. De har ikke fått tid til å forberede seg eller bearbeide ting på forhånd, sier gravferdskonsulent Tom Robert Hunstad.

Å prate og støtte de etterlatte er en viktig del av jobben.

– Vi må bare gi dem tid og hjelpe dem gjennom prosessen. Man blir aldri vant til å ha de samtalene, men trygghet og erfaring hjelper, sier Hunstad.

Både Hunstad og Løvaas er veldig glad i jobben sin og beskriver den mer som en livsstil enn en jobb. Å kunne hjelpe og støtte mennesker i sorg og krise, ser de på som en takknemlig oppgave. Samtidig legger de ikke skjul på at de mange selvmordene i Kongsberg de siste årene har gjort inntrykk på dem.

– Vi kommer veldig tett på og prøver å ikke ta med jobben hjem. Men enkelte saker er vanskelige. Vi er jo bare mennesker vi og, sier Hunstad.

(Saken fortsetter under bildet)


Unngå spekulasjoner

Dette er første gang de arrangerer en temakveld om selvmord og hvis det er interesse for det, gjør de det gjerne igjen. De ønsker å bidra til å spre kunnskap, erfaringer og åpenhet i samfunnet.

På noen områder mener de det har blitt mer åpenhet rundt selvmord, blant annet i dødsannonsene. Formuleringer som «valgte å forlate oss» er mer vanlig i dag enn for noen år siden, forteller de. Det tror de kan være positivt for de etterlatte, blant annet for å unngå spekulasjoner.

På andre områder mener de det fortsatt trengs mer åpenhet for å forebygge selvmord. Å bli flinkere til å snakke om det, tror de kan være et skritt i riktig retning.

– Hva tenker dere om den mulige smitteeffekten?

– Mer åpenhet om selvmord er viktig, men media bør fortsatt ikke skrive for mange detaljer, sier Løvaas.

Han mener media derimot har en viktig rolle når det gjelder å sette psykisk helse og forebyggende arbeid på dagsorden, for å bidra til at det skal bli lettere å få riktig hjelp på riktig tidspunkt.