Psykisk helse er et stort tema, og Moss er ikke noe unntak når behovet for å satse på forebygging og behandling er til stede, snarere tvert imot. I 2021 omhandlet 34,1% av alle konsultasjoner hos fastlegen psykisk helseprobleamtikk (SSB). Tjenestene er under press, og det er til tider lange ventetider for behandling. Psykisk (u)helse et stort folkehelseproblem nasjonalt og vår kommune er ikke et unntak i så måte. I mitt møte med politikere nevnes ofte folkehelseprofilen til Moss, og den viser at innbyggerne i Moss i større grad enn befolkningen forøvrig er i behov for medisinsk bistand grunnet psykiske helseplager.

Det kunne vært skrevet opp og ned om hva dette koster samfunnet, i form av menneskelige lidelser og økonomiske utgifter, og hvordan forebygging og tidlig intervensjon ville bidratt til å redusere disse, men det er en annen debatt. I det følgende vil jeg heller bruka av din (lese)tid til å argumentere for hvordan vi kan bidra til at stemmene til innbyggerne som har utfordringer med psykisk helse blir hørt.

I Helse og mestringsutvalget tirsdag 24jan-23 ble det løftet opp en sak om brukermedvirkning av Anette Mjelde (Ny Kurs). Det ble foreslått å opprette en referansegruppe til arbeidet med handlingsplan(er) i forbindelse med den kommende strategiplanen for psykisk helse. Forslaget kom nok litt brått på, og falt mot tre stemmer (Ny kurs, Rødt og SV), men siste ord er nok ikke sagt av øvrige partier i den saken, tanken må nok bare modnes litt.

I forlengelse av dette forslaget er det jeg kommer til mitt innspill til politikerne. Vi i Mental Helse Moss har i høst tatt til orde for at det opprettes et nytt politisk råd i Moss: «Rådet for psykisk helse og rusproblematikk» Vi har pr i dag fire politiske råd i Moss, hvorav «Rådet for personer med funksjonsnedsettelse» er ett av de. Tanken er at stemmen til mennesker med psykiske helseutfordringer spesielt skal høres gjennom dette rådet.

Vi mener imidlertid at psykisk helse er et så stort tematisk område at det burde vært skilt ut i et eget råd. Det er nødvendig å spisse fokuset mot de psykiske helseutfordringene vi har og vil møte i fremtiden. I tillegg er det mye psykisk (helse)politikk som ikke hører hjemme i et råd for personer med funksjonsnedsettelse. Derfor mener vi det er av det gode å opprette et eget spesialisert råd for psykisk helse og rusproblematikk.

Vi ser for oss et råd der tre representanter for brukere/pårørende representeres sammen med to politikere. Vi i Mental Helse Moss og omegn kan stille med kandidater, og har allerede på plass flere innspill et slikt råd kunne bidra med, både i pågående saker og som forslag til nye politiske saker/ideer til hvordan vi kan få et bedre lokalsamfunn. Jeg oppfordrer politikere til å ta kontakt med oss for å løfte saken opp.

Gode råd er ikke dyre!