Vi er bekymret for at tryggheten for helse- og omsorgstilbudet svekkes, særlig i nord.

Helseminister Kjerkol (AP) har rett i at vi trenger noen reformer de neste årene for å få en mer bærekraftig fremtidig helsesektor i Norge. Men trygg ledelse på veien mot det målet, svikter fundamentalt.

Arbeiderpartiets politikk skiller seg klart fra Høyres løsninger når de legger opp til at vi skal gjøre alt dette, på samme tid:

  • Nedlegge fritt behandlingsvalg og private tilbud uten å erstatte det. Helsekøene vokser allerede. Tilbudet for de som sliter med rus og psykisk helse blir dårligere og mindre.
  • Kutte i kommunenes mulighet til å bygge flere omsorgsboliger for eldre og syke. Kuttet fra regjeringen i statsbudsjettet ble reversert etter protester fra Høyre. Men i Sortland kommune kan det likevel ikke bygges omsorgsboliger, viser en sak fra NRK.
  • Legge opp til en storstilt omorganisering av Helse Nord, som nesten helt sikkert vil bety nedleggelse av tilbud i lokalsamfunnene. Spørsmålet er hvor det kommer til å svi mest.
  • Kutte kraftig i budsjettene i sykehusene i nord, uten å love når og hvor mye mer finansiering kan bli tilgjengelig. Usikkerhet om budsjettene gir usikkerhet for helsearbeidere så vel som pasienter.
  • Skape uklarhet om innleie av ekstra helsepersonell, selv når Nordlandssykehuset sier de er helt avhengig av det for å opprettholde forsvarlig drift.

Det er summen av dette som skaper den store usikkerheten blant mange. Over hele Nordland melder spørsmålene seg: Vil Nordlandssykehuset i Bodø få beholde spesialisthelsetjenster som et sentralsykehus som i dag? Vil lokalsykehusene i både Hadsel og Leknes opprettholdes? Blir det overhodet investert i noe nytt sykehus på Helgeland, og hvilke helsetjenester vil det nye sykehusbygget i Narvik romme?

God ledelse gir trygghet. God ledelse er å styre på et overordnet plan, samtidig som man ser menneskene og konsekvensene av politikken i hverdagen.

Vi må se de mange enkeltmenneskene med ulike helseproblemer som frykter de langsiktige konsekvensene av å ikke ha et godt helsetilbud i nærheten. Vi må se alle som frykter at deres barn, foreldre, eller de selv, ikke vil få et verdig og trygt helsetilbud der de bor.

Vi må se sykepleieren som heroisk stod på under pandemien, for oss alle. Han som løpte maraton og fikk beskjed om å ta en runde til ved målgang. Vi må se menneskene som har feilet mange ganger med å bli kvitt rusavhengighet. Når de endelig får hjelp som virker, får de beskjed om at tilbudet legges ned og at de må stille seg i helsekø.

Det finnes flest hverdagsmennesker i dette landet. Mennesker som har helseutfordringer, selv eller i egen familie. Mennesker som er utrygge for fremtidens tilbud i egen kommune eller på sitt sykehus. Mennesker vi må se og vi må trygge.

God ledelse er styring som nettopp gir trygghet om at gjennom reformer skal alle ivaretas. Og på andre siden blir et enda bedre helse- og omsorgstilbud for alle.

Denne tryggheten er ikke på plass i dag. Og det skyldes mangel på god og klok politisk ledelse.