«Nå må dere skjerpe dere. Det var bare to som kom tidsnok.» Klokken er 08.24 og jeg setter meg andpusten ned ved pulten min i klasserommet. Det er fire minutter siden timen startet og elev etter elev kommer inn i klasserommet. Læreren vår er ikke imponert, men heller ikke overrasket. Dette har blitt en vane.

Ungdom trenger mer søvn enn voksne. Likevel viser ny forskning at de færreste norske 16–17-åringer sover nok. Hele 85% av norske tenåringer sover for lite. Det fører til en rekke negative konsekvenser. Det fører til dårligere konsentrasjon og minne og øker risikoen for depresjon og angst. Søvn påvirker alt i fra overvekt til akademiske presentasjoner. Forskningen har vært tydelig lenge, men først nå har politikerne våknet.

19. januar våknet jeg til TV2s overskrift, KrFU vil tvinge ungdomsskoler og videregående skoler til å starte klokken 9. «Hva driver de med nå?» tenkte jeg. Skal partiet som er kjent for å kjempe for skolenes frihet detaljregulere skolestarten deres? Men nå har også jeg blitt overbevist.

KrFUs forslag var ikke bare et spenstig forslag for å appellere til ungdom. Det er et forslag som kan bety mye for mange hvis det går blir norsk politikk. I byen Edina i Minnesota forsøkte de å utsette skolestarten med en time. Det førte til at elevenes resultater på skolen ble bedre

I høst skrev jeg i NA om at 5am morning routine, tvinger mange opp av senga tidligere enn de må. Nå ser jeg at skolene også gjør det samme. På de skolene der man har utsatt skolestart blir elevene mer presise, i bedre humør og presterer bedre.

Les også

Nå skal man plutselig stå opp mellom 5 og 6. «Morning routine»-trenden bekymrer meg

I boka "Why We Sleep" sier Matthew Walker, professor i nevrovitenskap og psykologi, at en persons døgnrytme endrer seg med alderen. En niåring vil ikke føle seg trøtt på samme tid som en 16-åring, og en 16-åring vil ikke føle seg trøtt på samme tid som voksne. Ungdommers biologiske klokke er forskjellige fra voksnes. Det mener jeg må tas på alvor. Når vi vet at senere skolestart vil føre til bedre prestasjoner og psykisk helse, synes jeg vi må innføre det.

Les også

Når du leser dette, er Sandra (25) allerede ferdig med dagens treningsøkt