I anledning kvinnedagen 8. mars er det dessverre ikke vanskelig å finne viktige temaer vi må fokusere på. Nyheter med overskrifter som «Flere unge kvinner utsettes for partnervold», «En av fem norske kvinner har blitt voldtatt» og «Omfanget av alvorlig vold og voldtekt har økt siste tiår», er overskrifter det er umulig å overse.

I tillegg har vi kvinnelige varslere i Forsvaret som etter å ha varslet om alvorlige og uakseptable opplevelser de har blitt utsatt for, må varsle om at det de har gitt beskjed om ikke på noen måte blir fulgt opp.

Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress (NKVTS) kan fortelle at vold og voldtekt i befolkningen har økt betraktelig de siste årene. De ferskeste rapportene viser at halvparten av dem som ble utsatt for voldtekt ved makt og tvang var under 18 år gamle. Kvinner var mer utsatt for alle typer seksuelle overgrep, inkludert voldtekt, enn menn.

Tallenes tale er klare, og bak ethvert tall finnes det et menneske, et offer.

NKVTS kan også fortelle oss at det er få anmeldelser av voldtekt og vold til politiet, og få ber om hjelp fra helsepersonell, og ved anmeldelse er det få som opplever at voldsutøver blir dømt. Forskerne ved kunnskapssenteret spør seg om denne dystre statistikken viser at det er nærliggende å tenke at dette er nærmest å betrakte som et normalfenomen.

Hva skal så gjøres for å stanse en slik utvikling, og hvordan forebygge samt hjelpe dem som er utsatt for traumer det her er snakk om?

Det må arbeides politisk med dette, og vi må innse at helseforetaksmodellen slik den er i dag, er til svært liten hjelp for de menneskene som trenger det mest.

Helse og omsorg er ikke industri, og vi må bruke stemmeretten vår for å vise at nok er nok, endringer fra politisk hold tvinger seg nå frem.

Rødt arbeider med en rekke punkter for å jobbe aktivt mot vold, voldtekt og seksuell trakassering. Her er noen av flere eksempler på det vi ønsker å sette søkelys på;

  • Økt kunnskap hos politiet, helsevesenet, rettsvesenet og Nav hva angår kunnskap om vold mot kvinner, samt gi grundig opplæring i rettsvesenet og arbeidslivet om hva som er seksuelle overgrep og konsekvensene av det.
  • At all seksuell kontakt skal være frivillig, og at definisjonen av voldtekt må skjerpes i loven slik at seksuell omgang forutsetter oppriktig og informert samtykke, altså en samtykkelov.
  • At kunnskap om grensesetting, kjønnsroller, seksuell trakassering og voldtekt skal inngå i utdanningen av lærere, barnehagelærere, barnevernspedagoger, politi, helsefaglige profesjoner, sosionomer og barne- og ungdomsarbeidere.
  • At elevene i barneskolen, ungdomsskolen og den videregående skolen gjennomfører obligatorisk undervisning og diskusjon om grensesetting, kjønnsroller og kjønnsidentitet, seksuell trakassering og voldtekt. Lærere må få tilbud om relevant videreutdanning slik at de kan undervise i dette.

Tallenes tale er klare, og bak ethvert tall finnes det et menneske, et offer.

Dette kan ikke fortsette.

Rødt lover å jobbe mot all form for vold mot kvinner, og samtidig jobbe aktivt med forebyggende tiltak.