Og det går fram av en sak som snart kommer opp i utvalg for helse og omsorg: «Ansvar og tilbud til unge med psykiske lidelser». I praksis går det på «forebygging og oppfølging av psykiske lidelser hos unge».

Utvalget har ønsket seg en slik sak til behandling, og innstillingen er å ta den orientering.

Ned til 16 år

Under oppvekst finnes én psykolog i barnevernstjenesten, mens forebyggende helsetjeneste har tre av dem.

Kommunalområdet helse og velferd: Rus og psykisk helse har én psykolog koblet til «Rask psykisk helsehjelp». Egentlig til voksne, men en kan ta inn unge ned til 16 år. Ingen andre tjenester er beregnet til unge med psykiske lidelser.

Kommunen har ansvar for unge med psykiske lidelser, tidligere har den stått fritt, men nå har føringer kommet fra Helsedirektoratet.

Ansvaret er der for å forebygge og tilby nødvendige omsorgstjenester.

På nasjonalt plan foregår det et omfattende arbeid.

I Skien er det satt ned ei arbeidsgruppe.

Ansatt flere psykologer

I sin konklusjon peker kommunedirektøren også på at mange unge har behov for kommunens tjenester. Og det blir jobbet godt i Skien, er påstanden, blant annet er flere psykologer ansatt. En barnekoordinator er på plass.

Samtidig:

«Det er ikke tilstrekkelig avklart hvilke tjenester til barn og unge med psykiske lidelser kommunen skal levere, selv om det er kommet en veileder på feltet».

Spesialisthelsetjenesten har ansvar der de psykiske lidelsene er alvorlige, men ikke for de lettere.

«Det er også usikkert i hvilken grad kommunen tilbyr behandling av psykiske lidelser hos barn/unge under 16 år, ut over forebygging.»

Pandemien førte til psykiske helseplager

For øvrig tar noen avsnitt opp i seg pandemiens virkninger:

«FHI har sammenfattet forsking rundt pandemiens virkning på barn og unges psykiske helse.

Resultatene viser at de fleste har klart seg bra, men at barn og unge i bestemte utsatte grupper (personer som allerede hadde psykiske helseproblemer, bodde med enslige forsørgere og/eller i lavinntektshusholdninger eller med foreldre med psykiske helseproblemer og/eller alkohol/narkotikamisbruk) fikk noe økning av psykiske helseplager som angst og depresjon. Trenden med økende hyppighet med økende alder, og økende hos jenter med alderen, gjenspeiler seg også i undersøkelsene knyttet til pandemiens virkninger.

Helsedirektoratets kvalitetsindikatorer viste at flere ble henvist til, og startet helsehjelp i, psykisk helsevern i 2021 sammenlignet med 2020.