Nylig publiserte helsedirektoratet funn fra den nasjonale pårørendeundersøkelsen. Den viser at 18 % av unge mellom 16 og 25 år er pårørende til noen med alvorlig fysisk eller psykisk sykdom, funksjonsnedsettelse eller rusavhengighet. Den viser også at unge pårørende vurderer sin egen psykiske helse som nokså mye dårligere enn ungdom generelt.

Da er det både ironisk og ganske skammelig at det samme Helsedirektoratet for kort tid siden besluttet å avslå støtten til Norske Kvinners Sanitetsforening og deres arbeid med å drive veiledningssenter for pårørende innen rus og psykisk helse. De siste 12 årene har støtten fra Helsedirektoratet utgjort omkring 50 % av grunnfinansieringen til tilbud over hele landet. Konsekvensen av kuttet er at veiledningssentrene for pårørende i både Oslo, Skien, Kristiansand, Sandnes, Stjørdal, Bodø, Alta og Haugesund står i fare for å bli bygd ned. Eller i verste fall lagt ned.

Veiledningssenteret for pårørende i Haugesund ble etablert i 2007. Det er et gratis og lavterskeltilbud for pårørende til mennesker som sliter med rus og/eller psykisk uhelse. Det er ikke krav om henvisning og ingen ventetid. Senteret har samarbeidsavtaler med Haugesund kommune og nabokommuner, og blir brukt aktivt i kommunenes forebyggende arbeid. Både fastleger, barnevern, helsestasjon og andre kommunale tjenester tar ofte kontakt med senteret på vegne av innbyggere i alle aldre. Det er mange som har behov og nytte av samtale- og veiledningstilbud for å håndtere pårørende rollen, dempe konsekvenser og forebygge at en selv blir syk.

På senteret jobber det per i dag to varme, kloke og høyt kompetente kvinner. De tilbyr både gruppesamtaler, familiesamtaler og individuelle samtaler alt etter hva de pårørende ønsker og har behov for. Så langt i år har de hatt over 650 pårørendesamtaler, deriblant 200 samtaler med barn og unge. Det viser at dette behovet er stort.

Haugesund SV er rystet over avslaget fra Helsedirektoratet. Vi vil legge press på å få snudd saken, og har sendt innspill om saken til våre folk på Stortinget for å advare om konsekvensene av denne beslutningen. Samtidig mener vi at dette er en sak som det burde være unødvendig at SV skal måtte bruke krefter på.

Vi forventer at helsemyndigheter og regjeringen vil rydde opp i dette.