– Når én i familien blir psykisk syk, kan det berøre hele strukturen i familien. Den som er syk kan finne på å bruke opp hele familieøkonomien eller rasere hjemmet. Helsevesenet skal ta seg av den som er syk. Men også pårørende trenger støtte og hjelp når slike kriser inntreffer, sier Bente Gretland.

Hun er leder for lokallaget av Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) i Moss, Våler og Råde.

LES OGSÅ: Brukere og pårørende klaget på tjenestetilbudet – gjennomgang avdekket ti avvik

Lokallaget teller nå rundt 60 medlemmer. Gretland sier det er et lavt tall sett i forhold til hvor mange som har familiemedlemmer som er psykisk syke.

Vil bli mer kjent

– Vi vil gjerne nå ut med informasjon til så mange som mulig om at foreningen vår finnes, slik at vi kan hjelpe mange flere pårørende, sier Gretland.

Lokallaget arrangerer blant annet uformelle treff på Café Riis med ujevne mellomrom. Der er det mulighet for å treffe andre pårørende og utveksle erfaringer.

LES OGSÅ: Frivillige organisasjoner i Moss ønsker medvirkningsråd: – Vi vil være brukerstemmen innen psykisk helse og rusfeltet

– Man trenger ikke å være medlem for å være med på noen av våre arrangementer. Men de som har lyst, kan melde seg inn, sier Gretland.

Egenhjelp

Lokallaget arrangerer også kurs for egenhjelp for pårørende med psykisk sykdom i familien.

– Vi jobber systematisk og målrettet og benytter mestringsboken NÆR. Målet med kurset er å tillate seg å stoppe opp litt og se situasjonen fra utsiden. Hvordan har sykdommen påvirket livet ditt? Hva er klokt å tenke på i møte med den som er syk, hverdagslivet, helsevesenet og deg selv? Det er temaer som tas opp der, forteller Gretland.

LES OGSÅ: Vivian innbyr til angstkafé på biblioteket: – Her kan folk komme for å prate litt eller få råd

En pårørende som ønsker å være anonym forteller til Moss Avis at hun er medlem av foreningen og har lært mye der, ikke minst gjennom kurset for egenhjelp og møtet med andre pårørende.

– Dette er det aller viktigste jeg lærte på kurset: Du kan ikke hjelpe andre før du kan hjelpe deg selv, sier den pårørende.

Gretland forteller at lokallaget prøvde å arrangere et slikt kurs denne våren, men det var for få påmeldte. Nå håper hun at de kan ha et slikt kurs til høsten i stedet.

Lokallaget leier kontorplass i Frivillighetens hus på Høienhald i Moss.

Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP)

  • Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse er til for deg som er pårørende til en som er psykisk syk.
  • Pårørende skal bli spurt og oppleve å bli hørt. Derfor arbeider LPP for å vise at pårørende er en ressurs og en del av løsningen for den som er syk, og at deres erfaringer skal bli tatt på alvor av helsevesenet og kommunene.
  • LPP er en pådriver for å styrke tilbudet innen psykisk helsevern ved en bedret kommunikasjon mellom brukere, pårørende, behandlere og myndigheter.
  • Foreningen er partipolitisk uavhengig og livssynsnøytral.