Mottakeren selv er stadig like aktiv, og minnet politikerne om at barn og unges psykiske helse er viktigere enn noensinne.

Ellen Birgitte Pedersen, på folkemunne i Øksnes omtalt som «ho doktor Ellen» er tildelt Kongens fortjenstmedalje. Det er tidligere ordfører Finn Steen, tidligere rådmann Ole Martin Karlsen, kommunedirektør Jarle Ragnar Meløy og ordfører John Danielsen som har foreslått Pedersen til fortjenstmedaljen.

– Vi som kjenner ho doktor Ellen vi veit jo at ho alltid har hatt mange jern i ilden. Da jeg begynte å samle informasjon om hennes liv og virke visste jeg det ville bli omfattende, men likevel ble jeg overrasket over alt hun har rukket over siden hun kom til Øksnes første gangen i 1978, innledet Finn Steen.

Kom fra Bergen

Ellen Birgitte Pedersen ble født i Laksevåg i Bergen, og kom til Øksnes som turnuslege første gang i 1978.

– Det blei en stri tørn, da hun overtok etter doktor Berg, som hun nærmest møtte i døra. Det ble lite innføring i hva hun hadde å ta seg av. Etter endt utdannelse hadde hun turnus på Stokmarknes et år, før hun kom tilbake til Øksnes i 1980. Siden har hun med kortere avbrudd vært her siden, kunne Steen fortelle.

Han sier Pedersen helt klart har vært en ressurs for kommunen, på mange måter.

– Det er fantastisk hva du Ellen har greid å rå over. Du er ei dame med mange hatter. Først og fremst som kommuneoverlege og fastlege her i Øksnes. Med mange utskiftinger har du i stor grad vært den som har stått for stabilitet i legedekninga. Du har hatt avbrudd for å jobbe ved sykehusene i Bodø og Tromsø, og du har vært statssekretær.

I Øksnes har Pedersen stått for mange helseprosjekt. Blant annet jobbet hun for å få gravide til å slutte å røyke.

Opptatt av barn og unge

– De unges oppvekstvilkår har vært ei viktig sak, og det har opptatt Ellen i alle år. Hun har vært opptatt av aktivitet for barn, unge og voksne, og hun har vært en av foreldrene som har møtt trofast i Øksneshallen etter jobb, til tross for mange andre jern i ilden, sier Steen.

Pedersen er også lektor ved samfunnsmedisin ved universitetet i Tromsø.

– Som foreleser brenner hun for at studentene skal se hele mennesket. Dette vurderer hun som ei vesentlig forutsetning for å lykkes som lege og helsearbeider, sier Steen.

Som kommunelege har hun også hatt en ansvarsrolle for alle turnuslegene som har vært innom kommunen.

– Med to kandidater innom i halvåret, er vi vel over 100 som hun har hatt under opplæring, sier Steen.

Politisk aktiv i mange år

Pedersen har også hatt et langt engasjement innen politikken.

– Hun kom inn i kommunestyret første gang i 1983, og satt i tre perioder. I 2007 var hun tilbake, og sitter fortsatt. Til høsten er hun også på valg. I løpet av årene i politikken har hun også vært innom fylkestinget i to perioder, hun har vært styreleder i Nordland SV og hun har vært styreleder for Hålogalandssykehuset, samt styremedlem i mange år. I ett og et halvt år var hun statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet.

For et år siden fikk Ellen Pedersen Legeforeningens grunnutdanningspris, etter nominasjon fra et helt kull medisinstudenter.

– Det vitner om en person som har tillit blant studentene, sier Steen.

Han har kjent Ellen Pedersen og familien helt siden hun kom til Øksnes, og de arbeidet i lag i 15 år.

– Jeg hadde fornøyelsen av å jobbe sammen med henne i politikken, og selv om vi ikke tilhørte samme parti, samarbeidet vi godt, minnes Steen.

– Hun vil være med

Da Ellen Pedersen ble nominert til Kongens fortjenstmedalje, var det fra to ulike hold.

– Vi var to grupperinger som ville det så sterkt at Ellen skulle få fortjenstmedaljen, at det ble skrevet to begrunnelser, sier Jarle Ragnar Meløy.

Han så det derfor ikke nødvendig å lese opp begrunnelsen han hadde skrevet sammen med Ole Martin Karlsen og John Danielsen, men ønsket å si noe om Pedersens engasjement for Øksnes kommune.

– Ellen gir seg ikke. Hun vil være med, til tross for at hun har nådd pensjonsalder. Det var ei glede for meg å være med på vedtaket om at Ellen skulle få stå i jobben. Det er ho doktor Ellen, og det sier mye, sier Meløy.

Han hadde gleden av å jobbe med Pedersen under koronapandemien.

– Da jobbet vi sammen stort sett daglig, og Ellen sørget for at vi spilte hverandre gode. Hun turte å utfordre autoritetene, og det var ikke alltid hun mente instruksene fra Oslo var rett.

Meløy sier Ellen Pedersens samfunnsinnsats har vært særdeles og absolutt.

– Måtte ringe to ganger for å meddele

Ordfører John Danielsen fortalte om da han skulle ringe Ellen Pedersen for å fortelle at hun var tildelt fortjenstmedaljen.

– Hun er alltid på farten, så da jeg ringte første gangen hadde hun rett og slett ikke tid. Da medalje og diplom var kommet til rådhuset ringte jeg igjen, og denne gangen hadde hun litt bedre tid. Hun ble beveget, og det ble jeg også, sa ordføreren.

– Gjør alt du kan

Mottakeren var svært takknemlig for hederen.

– Tusen takk for flotte og gode ord. Tusen takk for alt dere har sagt og gjort. Jeg vil takke hans majestet som har funnet meg verdig denne utmerkelsen. Jeg vil også takke familien. Mannen min har vært tålmodig meg meg, og akseptert at jeg har gjort fem ting samtidig. Ungene har vært med på utallige sykebesøk, og noen har valgt samme veien som meg, sier Pedersen.

Hun fortalte at hun fikk mye god lærdom fra sine foreldre, som var unge voksne da andre verdenskrig brøt ut.

– Min bestemor ble drept under eksplosjonen i Laksevåg i oktober 1944. Min far var med og gravde henne fram fra ruinene. Det gjorde inntrykk på dem, og det har preget min familie. Derfor ga mine foreldre meg noen ledende ord; kjemp for alt du har kjært. Gjør alt du kan. Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv. Dette har jeg tatt med meg i min gjerning, sa Pedersen.

Hun takket også øksnesværingene, som hun sier tok godt imot henne da hun kom til kommunen for første gang som ung kvinnelig lege.

– Jeg tok over etter doktor Berg, som hadde rådd i kommunen i mange år. Jeg har fått lov til å gjøre denne jobben, og det har vært viktig for meg å gjøre en god jobb.

Hun sier at da hun kom til Øksnes, tronet kommunen på toppen av mange negative statistikker, som gjerne var typisk for et fiskersamfunn.

– Mye fattigdom og psykisk uhelse. Jeg har lært mye, og fått være med på mye. Til politikerne i kommunen vil jeg si at barn og unges psykiske helse må vi jobbe mer for i tida som kommer. Det er viktig, avsluttet doktor Ellen.