Kjære alle politikere, presse og andre som har makt til å endre. Slutt å snakk, og begynn å handle! Det kreves endring, nå! Senest nå på 17. mai her i Fredrikstad mistet vi en umistelig ung sjel som hadde gitt opp håpet om noe bedre. Det gjør så ufattelig vondt å tenke på.

Vi har nå så mange unge som sliter psykisk, det er alle klar over. Uten at det skjer annet enn innsparinger og nedbemanninger, der det burde vært lagt inn store ressurser.

Søk hjelp sier de alle – snakk med noen. Men realiteten for de aller fleste er at det ikke er hjelp å få. Psykologer og psykiatere med lange ventelister og stopp i inntak av nye. BUP og familievernkontor som har sine løp som må følges for å få være der. Det er rett og slett ikke tilbud for veldig mange av de som sliter.

Resultatet – unge som ikke ser håp om en bedre tilværelse, og fortvilte og desperate foreldre som prøver det de kan, men som er i så stort behov for å få hjelp til å håndtere dette.

Og rent økonomisk, om det er det det skal ned til – hvor mye vil det ikke koste samfunnet med en så stor del av en generasjon som kanskje får livslange problemer – psykisk, rus, arbeidsløshet, uføre, kriminalitet, sykdom.

Det må skje noe nå!!! Ikke bare snakk, hjerteemojis og valgflesk. Vi klarer fint å stable opp milliarder når andre kriser, som pandemien, rammer. Anse dette som en pandemi også, og denne har langt flere og mer alvorlige ettervirkninger.

Budsjetter på psykisk helse må økes betraktelig, forebyggende tiltak som arenaer for fritidstilbud, samvær, glede, bevegelse og inkludering må bygges opp, psykisk helse og mental trening må inn i læreplanen på skolen – der også langt større tiltak må gjøres for å motarbeide mobbing og utenforskap – Det hjelper ikke å skrive at det er nulltoleranse for det og gjemme seg bak paragrafer om at skolen har gjort det de skal. Vi vet alle at dette skjer daglig over alt!

Og en god del foreldre bør være langt mer påskrudd når det gjelder å følge opp og følge med på egne barn. Tenåringer trenger en trygg havn, en som bryr seg, følger opp og følger med – Dette er en vanskelig og kaotisk tid, der de trenger å ha foreldre å støtte seg på, få råd og forståelse fra.

På tide å gjøre noe, NÅ!