Denne måneden la Regjeringen fram sin opptrappingsplan for psykisk helse. En tiårig plan for å bedre den psykiske helsen i Norge og utvikle et samlede tjenestetilbud de neste årene.

For å starte med det positive – det at regjeringen vil jobbe med å fremme psykisk helse på skole, arbeidslivet og i fritids- og kulturarenaer – det gir et stort pluss i boka. Psykisk helse skjer overalt, og hvis det skal bidra til at flere kan være åpen om psykisk helse og ha mer forståelse, så er det viktig at det er gjort ansvar fra forskjellige sektorer.

En annen ting som er verdt å nevne, og som Regjeringen kan få skryt for, er at de vil jobbe med at det skal være lav terskel å søke om hjelp når man opplever psykiske vansker.

Og da håper jeg at de virkelig jobber med det.

Selv har jeg vært en kasteball i det psykisk helsetilbudet både i kommunen og spesialisthelsetjenesten. Jeg har vært heldig som har fått god hjelp fra begge partene, men veien dit har vært lang og krevende.

Dette unner jeg ingen

Det kommunale tilbudet var backup løsningen til jeg fikk meg en time til spesialisttjenesten, og ventetiden på den var på tre måneder.

Jeg skal ikke si at tilbudet fra kommunen ikke hjalp meg, for det gjorde den.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Men å sitte der foran legen din og forklare at du ikke klarer å fungere i den vanlige hverdagen. Å sitte der å kjenner på en indre uro i kroppen som du ikke får til å forklare. Også får du beskjed om at du har fått avslag fra spesialisthelsetjenesten og ender med å sitte og vente på svar fra kommunen som tok over én uke, det unner jeg ingen.

Jeg håper at det lavterskeltilbudet som de snakker om i planen, gjør at folk som kommer med sine psykiske vansker får umiddelbart hjelp og ikke må sitte å vente og gruble.

Det er bra at de satser og jobber med å få opp det kommunale tilbudet og på tvers av sektorer, men hva med sykehus og spesialisthelsetjenesten?

For labert

Når det kommer til beskrivelsen av tiltakene for sykehusene, BUP og DPS, så er det for labert, vil jeg mildt sagt.

Det er bra at de vil bevare og ha flere sengeplasser og minske ventetiden. Men ut ifra de små justeringene som står i opptrappingsplanen, er jeg redd det vil gå enda mer utover pasienter som står i en behandlingskø som bare øker og øker.

Regjeringen skal ha for at de vil styrke kommunehelsetjenesten, men det må også skje bedre tiltak på helsetilbudet i spesialisthelsetjenesten. For det finnes pasienter som trenger hjelp og behov i begge partene.

Les også: Skal vi ha god helse, kan vi ikke bare følge rådene vi liker

Din psykiske helse er bare verdt 55,5 kroner

En annen ting som helseminister kan få kritikk for er budsjettet. Helseminister Kjerkol sa først at de vil gi 30 milliarder kroner til opptrappingsplanen. Men da planen kom ut endte det på tre milliarder istedenfor.

Det er en stor forskjell på 30- og tre milliarder. Pengene skal bli fordelt på ti år som tilsier cirka 55,5 kroner per innbygger i året.

Får man egentlig hjelp med 50 kroner?

Er psykisk helsa mi verdt så mye for å få hjelp da?

Regjeringen skal ha for at de satser mer på psykisk helse, men samtidig er det en skuffelse når planen også er fult av tiltak som bare skal vurderes og utredes.

Les også: Vi trenger en ny resept mot sykefraværet

Det hjelper ikke med en boks Red Bull

De fleste av tiltakene bør settes til verks med en gang, men når finansieringen er ikke der er det lett at disse tiltakene kan bli vanskelig å settes til verks.

Psykisk helse er verdt mer enn en 50-lapp. Det hjelper ikke med en boks med Red Bull for at jeg skal føle meg bedre.

Det vi trenger er at vi alle blir sett og hørt, og at vi blir tatt på alvor fra første stund vi går inn og forklarer hvordan vi har det og at den hjelpen skal skje fort og grundig.

For nå er vi lei av å rope, og psykisk og fysisk helse bør nå bli likestilt.