Hvert år brukes det 330 milliarder kroner på psykiske lidelser i Norge. Et gedigent tall. For å forstå, så kan vi sammenligne med å bygge 1000 nye store skolebygg. Hvert år.

De vanligste psykiske lidelsene er angst og depresjon. Dette er psykiske lidelser som er mulig å forebygge. Behandlingen av av psykiske lidelser er dyr og gir ikke tilstrekkelige resultater. Det er derfor på høg tid at en flytter fokus mot forebyggende arbeid. Det er godt å vite at det er nettopp dette som skjer fremover.

Sp/Ap-regjeringen har nå presentert opptrapping for psykisk-helsefeltet i 10 år fremover. Denne planen omfatter HELE befolkningen og målene er klare: Flere skal oppleve god psykisk helse og livskvalitet, og god hjelp skal være lett tilgjengelig der det trengs og når det trengs.

Psykisk helse er vår evne til å håndtere følelser, tenke fornuftig, styre vår atferd og opprettholde gode relasjoner til andre mennesker. Dette formes først og fremst utenfor våre felles helsetjenester og hele samfunnet må derfor bidra til at alle skal ha god psykisk helse.

Opptrappingsplanen er delt i 3 fokusområder:

Helsefremmende og forebyggende – med særlig satsing på barn og unges psykiske helse, fordi vi vet at god barndom varer hele livet! Derfor er det viktig å starte allerede i barnehagen. Våre barn trenger å lære seg å ta gode valg for egen helse, oppleve mestring og styrke selvbilde, men også håndtere motgang og belastninger. Dette er en god investering som vil kunne bidra til at flere fullfører utdanning og kommer seg i jobb. Vi vet allerede nå at det å delta i arbeidslivet er helsefremmende i seg selv! Det er derfor godt å vite at barn og unge får særlig fokus i planen i 10 år fremover.

Gode tjenester der folk bor. Målet er at alle skal ha tilgang til gode lavterskeltilbud i sin kommune. Både barn, unge og voksne etterspør hjelp som er lett tilgjengelig, hvor en ikke trenger henvisning og hvor ventetiden er kort. For å møte både dagens og fremtidens behov settes det også fokus på utvikling av gode digitale tilbud og tjenester. Dette vet vi at unge mennesker etterspør og forventer allerede i dag.

Sist, men ikke minst, er det godt å vite at Sp/Ap-regjeringen stanser nedbygging av spesialiserte sengeplasser og at det skal sikres døgnkapasitet som møter behovene til barn, unge og voksne.

En slik langsiktig satsing, slik regjeringen nå planlegger, gir virkelig håp om flere ressurser og satsing på viktig forebyggende arbeid også i Lillehammer kommune. Lillehammer Senterparti vil arbeide for at det blir lagt til rette for dette i Lillehammer!

Ingerid Lyngnes, listekandidat for Senterpartiet på Lillehammer