Tvangslidelse eller OCD er svært ubehagelig. Forsker Bjarne Hansen mener ferien kan ha ulik påvirkning på lidelsen.

Ferien kan påvirke OCD ulikt, ifølge forsker

Noen opplever en forbigående bedring, men for andre vil ferieturen forverre tvangslidelsen. 

Omlag 1 til 2 prosent av befolkningen er beregnet å ha tvangslidelse, også kalt OCD, ifølge Rådet for psykisk helse

– Tvangslidelse er en psykisk lidelse der en plages av tvangstanker og tvangshandlinger. Dette består i ubehagelige tanker som dukker opp, som en ønsker å bli kvitt, men som likevel stadig kommer tilbake, sier forsker og psykologspesialist Bjarne Hansen. 

Tvangstanker

De vanligste tvangstankene omhandler redsel for:

  • å bli smittet eller smitte andre med en farlig sykdom
  • at en har glemt noe viktig og at dette kan forårsake eksempelvis brann eller innbrudd
  • at andre ulykker kan inntreffe

(Kilde: Helsenorge)

Videre forteller han at problemet består i at man er redd for at noe kan komme til å skje som et resultat av disse tankene, og man forsøker å unngå dette ved å utføre tvangshandlinger. 

Ifølge helsenorge er de vanligste tvangshandlingene overdreven vasking, sjekking av dører, vinduer eller elektriske apparater. Overdreven orden, symmetri og gjentakelse av samme handling er også svært vanlig. Det kan også være mentale rutiner, som å telle til bestemte tall, tenke positive ord for å nøytralisere negative tanker eller spørre om det samme flere ganger for bekreftelse. 

– Dette er forbundet med stort ubehag. Det kan ta mye tid og komme i veien for de tingene en ønsker å være opptatt av, sier Hansen. 

Heldigvis finnes det svært god behandling, og ifølge forskeren vil de fleste oppleve stor bedring, og mange blir helt friske i løpet av kort behandling. 

– Mer angst og tvang 

I sommerferien kan det imidlertid være vanskeligere å få opprettholde behandlingen, særlig dersom man skal på ferie. 

– Enkelte kan oppleve at tvangen blir litt mindre intens når de bytter miljø, slik som ved ferie. De kan altså oppleve en forbigående bedring, forteller Hansen. 

Det samme gjelder dersom man er på besøk, da OCD ofte handler om opplevd ansvar. 

– For mange oppleves tvangen sterkere når de opplever at det er deres ansvar å forhindre at noe galt kan skje, slik som at det kan oppstå brann eller innbrudd og derfor har de sjekkeritualer.

Det likevel ikke alle som får en positiv opplevelse ved å flytte på seg, og Hansen forteller at for andre med tvangslidelse kan fremmede steder være forbundet med mer angst og tvang.

Bjarne Hansen er psykologspesialist og jobber som professor ved Universitetet i Bergen.

– En utfordring 

Selv om det er mulig å utvikle tvangslidelse hele livet, oppstår problemene oftest i løpet av ungdomstiden. 

– Det er lite sammenheng mellom hjemmet man vokser opp i, men enkelte tilfeller ser det ut til å være en økt genetisk risiko for å utvikle en tvangslidelse, forklarer Hansen og legger til: 

– Det kan helt klart være en utfordring for familiemedlemmer eller annet reisefølge dersom noen sliter med tvangslidelse. Det kan være en rekke ønsker om at ting skal tilpasses eller unngås. 

Noe som kan være problematisk på en ferie. 

Hansen forteller at det kan gå mye tid til alt fra toalettbesøk, dusjing til å kle seg eller å gå fra et sted til et annet. For mange har dette resultert i mindre hyggelige ferieopplevelser. 

Blandes med perfeksjonisme

Det er ikke uvanlig at tvangslidelse og OCD blir brukt feil og blandes med perfeksjonisme. 

– Ved tvang så er det angst og redsel som styrer, ikke ønsket om at ting skal være fint eller flott. Det kan hos enkelte være en kombinasjon av disse, men det er likevel nyttig å skille, ikke minst når en skal sette seg mål for behandling og ved gjennomføring av denne.

Når det kommer til behandling av tvangslidelse er Hansen helt klar: 

– Dersom du plages av tanker som stadig kommer tilbake, der du er redd for at det skal skje noe fælt og dette fører til at tid og krefter går med på tvangshandlinger, så anbefaler jeg at en oppsøker hjelp. Enkelt og greit.

Dersom du er perfeksjonist, er det også mulig å få hjelp, men Hansen råder om å sette av litt tid i sommer til selvutvikling. 

En perfeksjonist vil mislike sterkt å ikke ha kontroll. Dersom det er kaos, vil man først rydde, for så å gå videre, forklarer han. 

– På sommeren er det mange som har ulike prosjekter, som dykkekurs eller å hoppe i fallskjerm, men man kan også ha selvutviklingskurs – å trene på å ha det litt gøy og ha litt mer kaos. 

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS