Nettavisen møter 27 år gamle Victoria Johannessen på en restaurant på Grünerløkka. Valget av møtested er ikke tilfeldig. Victoria valgte akkurat dette stedet fordi hun mener de har gode alkoholfrie alternativer.

Victoria har nemlig avstått fra alkohol i tre år, etter at hun tok et oppgjør med det som ble en sterk avhengighet.

– Hovedgrunnen til at jeg har drukket, sånn som jeg ser det, er jo fordi det ble stille i hodet. At jeg fikk rømme fra meg selv, egentlig, forteller Johannessen ærlig.

Det var Karmøynytt som skrev om Victoria først.

– Prioriterte alkohol

Allerede på videregående var alkoholen en stor del av livet til Victoria, som opprinnelig kommer fra Karmøy. Hun forteller at når hun ser tilbake på den tiden, ser hun at hun ikke hadde kontroll over inntaket. Hun drakk mer enn det som er vanlig i den alderen.

– Men det var nok vanskelig for både meg selv og andre å fange opp siden jeg var ung og nettopp hadde begynt å drikke alkohol, forteller hun.

Det var etter en hendelse da Johannessen var 17 år gammel som gjorde at hun slet en del psykisk, at alkoholinntaket virkelig tok av.

– Jeg begynte å drikke hver dag, hovedsakelig på kvelden siden jeg gikk på videregående. Da hadde jeg alkohol gjemt på rommet mitt, tilstår Johannesen.

Problemet ble heller ikke mindre da Victoria ble student og flyttet hjemmefra. Med alkoholkulturen som følger med studenttilværelsen vokste også alkoholkonsumet. Hun forteller at hun drakk mange dager i uka, og drakk også mye alene.

– Jeg prioriterte alkohol over nesten alt annet. I perioder som student med lite penger prioriterte jeg å kjøpe alkohol og snus over mat. Jeg prioriterte det også over venner. Hvis jeg hadde egentlig hadde en plan, men noen spurte om jeg ville være med ut for å drikke dro jeg heller ut.

– Drakk fra morgen til kveld

Det var under pandemien Victoria virkelig innså at alkoholen var et problem.

– Jeg måtte jo være hjemme så lenge uten skole og jobb, så da drakk jeg fra morgen til kveld, i stedet for etter skole eller etter jobb. Når jeg da skulle tilbake til hverdagen hadde jeg masse abstinenser, som jeg tidligere hadde klart å unngå, forteller hun.

Victoria oppsøkte hjelp, og har nå vært edru i nesten tre år. Problemet er allikevel ikke borte, og suget etter alkoholen kjenner hun fortsatt på.

– Jeg føler jeg balanserer på en tynn line, og jeg tror jeg kommer til å gjøre det i en periode. Jeg føler meg trygg nok på meg selv og de jeg har rundt meg til at jeg klarer å holde meg unna, men det er fortsatt veldig vanskelig. Det er jo ikke sånn at jeg ikke har lyst på alkohol lenger, forklarer hun.

– Veldig mange tror ikke på det

Victoria er åpen og ærlig om utfordringen rundt alkohol, og møter på delte reaksjoner.

Hun forteller at noen reagerer positivt, og vil lytte eller få råd fordi de har en venn eller familiemedlem som sliter. Andre reagerer ikke like positivt, forteller hun

– Det er veldig mange som ikke tror på det. Folk klarer ikke helt å forstå det, og sier at jeg kan jo bare ta meg en pils. De tar det ikke seriøst, forteller hun.

Victoria har en mistanke om hvorfor folk reagerer slik.

– Folk har et stereotypisk bilde av hvordan en person som er alkoholavhengig ser ut og hva de gjør. Jeg passer jo ikke inn i det. Ikke bare er jeg ung, men jeg er også kvinne. I tillegg ser jeg jo frisk og oppegående ut, har utdannelse og jobb.

– Ikke rom for å være bevisst

Johannessen mener at unge nordmenn generelt er altfor lite bevisste eget alkoholinntak. Hun mener det ikke er så mye rom for å snakke om eget forhold til alkohol, og at det er et vanskelig tema å ta opp med venner.

– Vi har en drikkekultur i Norge som ikke gir så mye rom til å være bevisst rundt det. Når du går ut er det for å bli full og folk skal gjøre de sykeste tingene. Jeg forstår jo det behovet til en viss grad, men folk gjør så mye farlige og uansvarlige ting hvor man kan skade ikke bare seg selv men også andre.

Hun anbefaler andre unge mennesker å ta et oppgjør med eget alkoholinntak.

– Det er absolutt lurt å tenke over hvorfor du drikker, hvor mye, hvor ofte og gjerne også hva du drikker. Det er også viktig å løfte blikket og se de rundt deg, og hva slags miljø du er i. For det er jo ikke bare alkohol som florerer rundt, påpeker hun.

– Sosiale medier har voldsom effekt

Fungerende generalsekretær og kommunikasjonssjef i alkovettorganisasjonen Av-og-til Eli Marie Stavlund er enig med Johannessen i at det bør være rom for å bli mer bevisst eget alkoholinntak.

– Det er absolutt rom for å bli mer bevisst, og det er nettopp dette vi i Av-og-til jobber for: Godt alkovett, som handler om å tenke over om man skal drikke og når man skal stoppe.

Hun påpeker at tall viser at eldre drikker oftere enn de yngre, men de som er yngre drikker mer risikofylt, altså mer alkohol på samme tid. Med nye trender i sosiale medier som «No-Lo», «Sober Curious» og «Damp lifestyle», har Stavlund god tro på at unges alkoholvaner er i ferd med å endre seg.

– Flere snakker nå høyt om at det sosiale ikke alltid må være bundet til alkohol, spesielt i sosiale medier. Sosiale medier har en voldsom effekt, og vi tror og håper at når gode forbilder går foran og reduserer konsumet, kan det ha en effekt på flere og skape toleranse for ulike valg når det kommer til drikking.

– Vær litt obs

Selv om mange unge nå begrenser inntaket eller tar andre valg når det kommer til alkohol, er det flere der ute som Victoria som ikke får til å ha et sunt forhold til alkohol. Men hvordan vet man egentlig hvor grensen går mellom et sunt alkoholkonsum, og et problematisk et?

– Det er noen tegn man kan være obs på, som at du tåler mer før du blir påvirket, at du ikke klarer å begrense deg når du drikker, og at det er vanskeligere å slappe av og sove uten alkohol. Dersom du også merker at du drikker mer enn de rundt deg, og får kommentarer fra andre på drikkingen din er det tegn på at det kan være greit å være litt obs på eget alkoholbruk, forklarer Stavlund i Av-og-til.

Hun anbefaler å ta det opp med noen du stoler på hvis du kjenner på at du har vanskelig for å regulere alkoholinntaket, slik at de kan hjelpe deg med å gjør hyggelige ting som ikke inkluderer alkohol.

– 1 av 3 nordmenn har vært bekymret for alkoholkonsumet til familie eller venner i løpet av de siste to årene. Det er vanskelig å si akkurat hvor grensen går for hver og en av oss, og når man har et alkoholproblem. Men om du er redd for at drikkingen til noen nær deg kan gå utover helsen, jobben eller relasjoner, er det er greit å bli urolig, sier hun, og fortsetter:

– Det er helt forståelig at det kan være et skummelt tema å ta opp. Men om du tar samtalen kan det være fint å snakke om hva du har lagt merke til, hvordan det påvirker deg og at du er bekymret – uten å dømme eller komme med kritikk. Det er fint å være en støttende venn som vil hjelpe, men husk at personen må selv ønske hjelp.

Har du eller noen du kjenner et problematisk forhold til alkohol eller rus?

Her er noen ressurser du kan kontakte:

  • Fastlegen din
  • Blå Kors
  • RUSinfo på tlf. 915 08 588 eller anonym chat på rusinfo.no
  • Kirkens SOS på tlf. 22400040 eller anonym chat på kirkens-sos.no
  • Mental Helse på tlf. 116 123 eller anonym chat på sidetmedord.no