Sola Senterparti har programfestet psykisk helse som en av sine prioriteringer. Nå får Mental Helse Ungdom en påskjønnelse i form av 25.000 kroner av partiet.

– I stedet for å bruke penger på penner, ballonger og andre gadgets i forbindelse med valgkampen mener vi det vil gi mer nytte å fremme Mental Helse Ungdom, sier ordførerkandidat Bjarte Kristiansen.

Han mener politikerne har en plikt til å beskytte barn og gi dem en trygg oppvekst.

– God hjelp til utsatte barn og unge har også store samfunnsøkonomiske gevinster. Det er forskere som mener at det er en klar sammenheng mellom ensomhet og psykisk uhelse og viser til at ungdom står overfor mange nye utfordringer i dag.

– Barn skal ikke stå i kø for behandling

Bare de siste årene har ventetiden for behandling i Barne- og ungdomspsykiatrien (BUP) doblet seg og er nå omtrent 50–70 dager. Det er nasjonale tall og langt over helsemyndighetenes mål på 35 dager, noe Mental Helse mener er uakseptabelt. Går det for lang tid fra man er henvist til helsehjelpen starter, kan det føre til at helsetilstanden forverres og utsiktene til å bli frisk forringes.

– Barn og unge skal aldri behøve å stå i kø for behandling. Forebygging av psykiske helseutfordringer må derfor starte tidlig. Det er viktig at barn og unge får tilstrekkelig kunnskap om psykisk helse og lærer om utfordringer de kan støte på gjennom livet. Det vil gjøre dem bedre egnet til å kunne håndtere utfordringer også senere i livet. Barn og unge trenger redskap og verktøy til å håndtere stress, kriser og vanskelige livsutfordringer. Samtidig må barn og unge få trygge og forutsigbare oppvekstvilkår, sier Kristiansen.

Dette er Mental Helse Ungdom

Det er et stadig behov for flere ressurser til arbeid med oppfølging av psykisk helse for ungdom, også i Sola kommune. Sola Senterparti ønsker derfor å rette et fokus på Mental Helse Ungdom, som de fremhever som en av det viktigste støttespillerne innen psykisk helse.

Mental Helse Ungdom er en medlemsbasert interesseorganisasjon for barn og unge opp til 36 år. De jobber for at alle barn og unge skal ha best mulig psykisk helse og ingen skal ha det så vanskelig at døden blir eneste utvei. Dette vil de gjøre ved å øke åpenhet om psykisk helse, forebygge psykiske plager og bedre det psykiske helsetilbudet. Organisasjonen bygger på verdiene mot, åpenhet og likeverd. Organisasjonen driver både møtesteder og har chat tjeneste.