Nye tall for mobbing på skoler i Norge ble offentliggjort i dag, og dessverre er tallene svært nedslående. Det har de siste årene vært en betydelig økning. Tallene er brutt ned på kommune og den enkelte skole, og også på Nesodden går det feil vei.

Elevundersøkelsen for Nesodden viser på 5. trinn en økning fra 7 til 12,9 prosent fra 21/22 til 22/23, på 7. trinn fra 7 til 8,1 prosent og på 10. trinn en økning fra 2,9 til 8,9 prosent. Ungdata-undersøkelser sammenlikner 2019 med 2022 og viser i perioden «bare» en økning fra 6,9 til 7,6 prosent, som uansett er veldig mange barn og ungdommer.

Samtidig er det stor forskjell på skolene på Nesodden, foruten forskjellene mellom klassetrinnene.

Når folk mobbes, særlig om det er omfattende og over tid, skaper det sår som kan vare livet ut. Det kan gjøre at man også senere kan streve med å stole på andre mennesker, man kan få lavere selvtillit og generelt slite mer psykisk og på andre måter. Samtidig kan også de som mobber gjøre det som ubehjelpelige forsøk på å kompensere for egne sosiale eller indre utfordringer.

Mye tyder på at pandemien, og nedstengningen i kjølvannet av den, har forsterket manges sosiale og psykiske problemer, og bidratt til mer mobbing. Nedstengningen gjorde at mange mistet litt trening knyttet til sosiale relasjoner, og man fikk mindre mulighet for å balansere utfordringer knyttet til livssituasjonen sin. Hverdagen ble nok for mange preget av mer skjermbruk. Det i seg selv gjør noe med oss. I tillegg kan flere ha blitt preget av mobbende og polariserende innhold på sosiale medier eller nettsteder. Et skarpere ordskifte blant voksne vil naturligvis også påvirke barn.

I lys av disse tallene og det som meldes inn fra helsetjeneste og mange andre instanser så er det åpenbart at mobbing spesielt og psykisk helse generelt må tas bedre tak i også på Nesodden. Vi må sikre at det er lett å søke hjelp, skoler og andre må adressere utfordringene på alle måter de har mulighet til, vi bør ha et mer kritisk blikk på overdreven nettbruk særlig blant de yngre og sørge for at mest mulig læring kan foregå på andre plattformer, og vi må satse mer på å utvikle tilbud til ungdom. Samtidig skal vi huske på at mange av disse utfordringene, inkluder sosial isolasjon kan gjelde mange andre også.

Med stramme budsjetter klarer nok ikke kommunen selv å løse alle disse utfordringene, men da må vi spille bedre på lag med frivilligheten og se hvordan vi i fellesskap kan mobilisere det vi trenger så Nesodden legger bedre rette for gode liv for alle!