– Målet med modellen vi jobber etter er å kunne gi et tilbud innen to uker. Nå er vi er oppe i åtte uker ventetid, forteller enhetsleder for tilbudet rask psykisk helsehjelp Eirill Holand til BA.

I 2021 innførte Bergen kommune det gratis lavterskeltilbudet «Rask psykisk helsehjelp» (RPH).

Det startet som et tilbud for innbyggerne i Årstad og Bergenhus fra 18 år og oppover. I årene etter har tilbudet gradvis blitt utvidet. I dag kan innbyggerne fra 16 år i fire bydeler benytte seg av hjelpen (se faktaboks).

Økende behov

Behovet for tilbudet er økende, ifølge de som jobber med RPH.

– Vi får flere henvendelser. Folk sliter litt for tiden, sier terapeut Anita Svenheim.

– Det mange folk i lederstillinger og folk i yrker der de både opplever høye krav utenfra og til seg selv, tilføyer terapeut Lene Sandal.

Lærere, sykepleiere, leger, advokater, studenter og tannleger er blant dem som hyppig tar kontakt, ifølge terapeutene. Mange er fortsatt i jobb, andre er nylig blitt sykemeldt. Den største andelen deltakere er i alderen 16 til 49 år.

De forteller ofte om økende stress, uro, nedstemthet, angst og en følelse av å ikke strekke til.

– De opplever ofte at ting ikke gir mening lenger og har vanskelig for å sette grenser for seg selv, forklarer Svenheim.

Rask psykisk helsehjelp

  • Rask psykisk helsehjelp er et gratis korttids behandlingstilbud som tilbyr kurs i kognitiv terapi og veiledet selvhjelp tilde med milde til moderate symptomerpå angst, depresjon, søvnvansker (insomni) eller begynnende rusproblematikk.
  • Gjennomsnittlig behandlingstid er 6-8 uker.
  • Rask psykisk helsehjelp består av ansatte med minimum 4-årig høyskoleutdanning i helse- og sosialfag. Alle har videreutdanning i kognitiv terapi.
  • Tilbudet startet i Norge i 2012 med 12 ulike pilotteam rundt i Norge.
  • I Bergen ble tilbudet etablert i januar 2021 for innbyggere i Årstad og Bergenhus, nedre aldergrense var 18 år.
  • Våren 2021 ble tilbudet utvidet til kommunalt ansatte som jobber i Årstad og Bergenhus, uavhengig av hvor de bor.
  • Høsten 2021 ble tilbudet utvidet til Arna, nedre aldersgrense 16 år.
  • Sommeren 2022 ble tilbudet utvidet til Åsane, og nedre aldersgrense ble utvidet til 16 år i alle bydeler som har tilbud.

Kilde: Bergen kommune/Rask psykisk helsehjelp

Mål å forebygge

Hjelpen består enten av ti timers kurs i kognitiv adferdsterapi sammen med andre eller et veiledet selvhjelpsprogram på nett.

– Tilbudet vårt krever at deltakerne er motiverte og bruker verktøyene vi gir dem i hverdagen, sier Svenheim.

Målet er at hjelpen kommer så tidlig at det forebygger behovet for mer omfattende behandling.

– Studier viser at seks av ti har nytte av rask psykisk helsehjelp så sant de kommer tidlig til, sier Holand.

Flere av henvendelsene kommer fra innbyggere i de fire bydelene som ennå ikke har tilgang til tilbudet. De blir skuffet når det blir avvist.

– Det er derfor vår klare anbefaling at tilbudet utvides til alle bydeler, sier Holand.

70.000 flere

Nå vil byrådet at også de rundt 70.000 innbyggerne i Bergen vest skal få tilgang til rask psykisk helsehjelp.

– Vi ser at tilbudet har gode resultater og mener at det er riktig å ta tak i psykiske utfordringer tidlig for å forebygge. Derfor har vi invitert oss selv for å påføre dere mer jobb, sier byrådsleder Rune Bakervik (Ap) med lett spøkefull tone.

Han har tatt med seg finansbyråd Per-Arne Hvidsten Larsen (V) for å formidle gladnyheten om at de vil foreslå å bruke seks millioner kroner ekstra på sette i gang med utvidelse av tilbudet fra nyttår.

– Håpet er at folk i Bergen vest skal få tilbudet i løpet av neste år. Nå skal vi se etter nye lokaler, sier byrådslederen.

Fra 2025 er planen å legge ytterligere 11,7 millioner på bordet. Målet på sikt er å utvide RPH til å gjelde også i Bergen sør slik at alle byens innbyggerne har mulighet for å få hjelp.

– Men vi må ta det steg for steg, sier Bakervik.

Bakervik får prøvd seg på en liten runde med kognitiv terapi og enhetsleder Holand og terapeutene Svenheim og Sandal forteller villig byrådene om tilbudet.

Frykter økte ventelister

Men de er ikke udelt positive til byrådenes budskap.

– Om vi skal håndtere to nye bydeler uten nok ekstra ressurser, vil ventelistene øke enda mer. Det vil gjøre noe med både oss som jobber her og hele modellen, sier Holand.

I dag har rask psykisk helsehjelp 14,4 årsverk. Enhetslederen sier de trolig vil trenge en stor andel av de seks millionene til manglende stabs- og støttefunksjoner.

– Skal vi kunne gi hjelp til alle innen 14 dager trenger vi ni nye terapeuter i Bergen vest og åtte i Bergen sør, sier Holand.

Totalt mener hun de vil ha behov for 35,5 årsverk når hele byen er inkludert i tilbudet.

– Om ikke folk får rask nok hjelp blir de sykere og trenger mer behandling. Hver krone brukt på tidlig hjelp er fire kroner spart, sier Holand.

Bakervik og Larsen lytter til innvendingene, men mener det ikke er mulig å legge mer penger i potten per nå.

– Vi må starte et sted, og seks millioner er bedre enn ingenting. Men vi må selvsagt se på hvordan tilbudet kan innrettes i perioden det trappes opp, sier Larsen.