– Det er første gangen Sola markerer verdensdagen for psykisk helse i et slikt omfang, sier avdelingsleder ved Rask psykisk helsehjelp i Sola, Silje Fjærtoft Hegerland.

Sammen med kollegaene Ann-Elin Pedersen, Jacqueline Fernandez og Elisabeth Gjesteland Skavland fra Friskliv har hun laget arrangementet «Lag plass». Det er et kveldsarrangement i Sola kulturhus med både foredrag og kulturinnslag.

«Lag plass. Vi trenger å høre til» er årets tema for den internasjonale merkedagen som skal øke kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse. Ifølge en folkehelserapport fra 2021 har en av fem få eller ingen å vende seg til når de har det vanskelig. Utenforskap og ensomhet er et samfunnsproblem, og årets verdensdag for psykisk helse fokuserer på nettopp tilhørighet og å lage plass til et større mangfold mennesker.

– Hensikten er å spre kunnskap og å senke terskelen for å be om hjelp, sier Fjærtoft Hegerland og legger til at temaene som står på programmet vil treffe de fleste.

Vil vise bredden av hjelpetilbud

De handler både om grensesetting og selvbilde, og målgruppen er «mannen i gata». Både Rask psykisk helse og Friskliv er lavterskeltilbud.

– Det er viktig å prioritere lavterskeltilbud slik at utfordringer kan tas tak i før de blir så store, sier Jacqueline Fernandez.

Under markeringen vil det være stands av ulike tilbud og virksomheter som jobber med psykisk helse i Sola og i distriktet.

– Det har vært veldig god respons fra folk da vi inviterte til å ha stand. Her vil folk kunne se et stort mangfold av tilbud, sier Elisabeth Gjesteland Skavland.

– En veldig viktig dag

Tidligere har kommunen markert dagen med stand på dagtid, og det var i fjor at kommunedirektør Knut Underbakke utfordret dem på å gjøre noe større. Underbakke var tidligere rådmann i Gjesdal der de har hatt et stort arrangement i flere år.

– Det er med inspirasjon fra Gjesdal at vårt arrangement er laget, forteller Ann-Elin Pedersen.

Arrangementskomiteen har hanket inn både psykolog Kyrre Dyregrov, fastlegene Kristian Høines og Morten Munkvik, samt helsekoret Canto. I tillegg kommer Kanonklovnene og Teaterkameratene, som er tilrettelagt teatergruppe fra Sola kulturhus. Knut Underbakke er konferansier sammen med ordfører Tom Henning Slethei. Her kan du lese mer om programmet.

– Vi er veldig glade for at ordføreren og kommunedirektøren kommer. Det tror vi vil trekke litt ekstra. Kjempekjekt er det også med teatergruppen fra kulturskolen. Vi er veldig glade for samarbeidet med kulturhuset, sier Silje Fjærtoft Hegerland.

Kveldsarrangementet er gratis og for alle. Det eneste en må gjøre er å melde seg på via kulturhusets hjemmeside. Kulturhuset står klar med hovedscenen, og arrangørene håper den blir fullpakket av mennesker.

– Dette er en veldig viktig dag å markere, og dette er noe vi ser for oss å gjøre igjen. Nå håper vi bare det kommer masse folk, sier Silje Fjærtoft Hegerland.