Den 10. oktober er det Verdensdagen for psykisk helse, og det skal markeres gjennom en hel uke. Allerede 8. oktober sparkes det i gang med pårørendekafé på Pårørendesenteret, etterfulgt av «Psykt god mandag» på Fontenehuset.

Her er tanken å gjøre blåmandagen om til en «psykt god start på uken» i stedet.

Nå ønsker arbeidsgruppa å få med enda flere for å løfte hvor viktig de sosiale møteplassene er for den psykiske helse vår – og det trenger ikke være de åpenbare aktørene.

Om lag halvparten av nordmenn vil i løpet av livet oppleve å ha en psykisk lidelse, men psykisk uhelse rammer enda flere.

– Jeg tror ikke det er noen som er vaksinert mot det, sier Christian Robstad Kronhaug, som jobber som psykolog i Harstad kommune.

Alle møteplasser er viktig

Og nettopp fordi den psykiske helsen angår oss alle på et eller annet vis gjennom livet, ønsker de i år at også aktører som kanskje ikke per definisjon jobber med psykisk helse også blir med på markeringen. Det er nemlig sånn at det er få ting som er så sunt for vår psykiske helse som å møte andre mennesker – og det gjør vi ikke bare på møteplasser drevet av organisasjoner som jobber med det.

Men dét er det ikke alle som er seg bevisst.

Kronhaug har i forbindelse med markeringen ringt rundt til ulike lag, foreninger og organisasjoner, og opplever at bevisstheten rundt den rollen disse har for å fremme god psykisk helse kanskje ikke er godt nok kjent.

– Jeg fanget vel opp en holdning om at «nei, det er psykisk helse, da er det ikke oss du skal snakke med» hos noen jeg ringte rundt til. Men etter å ha snakket om det helsefremmende aspektet ble de med, fordi psykisk helse er noe som angår oss alle.

Bare det å ha sin faste nærbutikk med ansatte som hilser på én kan bety mye. Å være med i lag, foreninger, klubber likeså. Eller kanskje bare det å sitte på en kafé og se andre mennesker, møte venner ved en gapahuk i Folkeparken eller treffe en kjenning på torget – alt det som foregår av mellommenneskelige møter på offisielle så vel som uoffisielle møteplasser bidra til å skape en bedre psykisk folkehelse.

Snakk med noen og vær i aktivitet

Blant de som har erfart hvor viktig det er å ha et sted man kan bli kjent med nye folk på, er Mari Jenssen og Tore Stokkan Brose.

– Det har hjulpet meg veldig å begynne på Fontenehuset. Ha rutiner, noe å gå til, trygge folk og en trygg plass, sier Jenssen.

Hun setter pris på at det lov å ha dårlige perioder.

– Da trenger man ikke gjøre så mye. Man kan bare være der og snakke med folk.

Tore beskriver gjengen på Fontenehuset som sin andre familie.

– Jeg flytta tilbake til Harstad i 2020, og kjente én person her. På Fontenehuset ble jeg kjent med nye venner. Du får et nettverk, og en sosial møteplass, sier Brose.

– Så det å være sosial og møte andre er viktig. Er det andre ting man kan gjøre hvis man kjenner at den psykiske helsa begynner å skrante litt?

– Snakke med noen, og være åpen. Og vi vet at aktivitet er bra for oss. Mange tenker at aktivitet betyr trening, men det kan være så mangt. Det å gå en tur, strikke eller gå på kino – og gjerne en aktivitet du gjør sammen med noen, sier Kronhaug.

Mye på programmet

Verdensdagen for psykisk helse arrangeres i Harstad, Kvæfjord og Tjeldsund av flere organisasjoner. Harstad kommune, Bikuben regionale brukersenter, Landsforeningen for pårørende og psykisk helse, Fontenehuset og Mental Helse er noen av aktørene som er med.

De ulike arrangørene og ildsjelene bak håper flere melder seg på og åpner sine møteplasser for arrangement under uka, og at psykisk helse og uhelse blir satt i fokus både hos bedrifter og i ulike klubber de neste ukene. For det finnes måter å både unngå en dårlig psykisk helse, og bedre den.

– Vi kan forebygge det, og vi kan jobbe konkret med det.

Programmet kan du følge med på om du tar turen innom facebooksiden Verdensdagen for psykisk helse – Harstad og Kvæfjord, eller følger med på hjemmesidene til Harstad og Kvæfjord kommuner.