Sykepleierstudentene Katarina Bergli og Mari Iversen Trane er ferdige de fem første av alt åtte uker med praksis på døgnenheten på UNN Harstad.

– Ut fra vi har opplevd, og har vært med på, ser vi et sterkt behov for denne avdelingen. Det er stor fare for at det får fatale konsekvenser om denne avdelingen blir lagt ned, forteller de to praktikantene.

– Vi stiller spørsmål til hvordan vurderinger som er gjort, og hvilke hensyn som egentlig er tatt.

Bratt læringskurve

De forteller også at læringskurven som sykepleierstudent på avdelingen er bratt, og at studentene drar god nytte av praksisplassen.

– Hvordan skal vi som kommende sykepleiere være godt nok rustet i møte med psykiatriske pasienter, om vi ikke har en mulighet for denne type praksis? Noen studenter har faktisk ikke mulighet til å reise til en annen by for å ha praksis.

– Det er studenter med små barn, og plassene i Tromsø er øremerket tromsøstudenter.

Mens de to studentene har vært på avdelingen har den stort sett hele tiden vært full. Også pasienter fra andre byer, som har samme tilbud, har blitt sendt til Harstad.

– Det er heller mangel på plass enn at det er ei seng ledig. Dermed kan vi ikke skjønne at det å spare penger skal være et viktigere faktum enn å spare liv. Vi ser pasienter som kommer inn gjentatte ganger, som har et stort behov for at akkurat døgnavdelingen i Harstad.

– Den redder rett og slett livet deres.

Aksjon mot nedleggelse

Duoen tror at mange pasienter ikke vil klare å søke hjelp tidlig nok dersom døgnavdelingen blir lagt ned. I tillegg blir reiseveien enda lengre for de som trenger hjelp.

Stine Jensine Nordnes og Randi Skavhaug arrangerer lørdag 7. oktober, klokken 12.00, aksjon mot nedleggelse av avdelingen på Torget. De har også startet en underskriftskampanje for å redde avdelingen.

– Alle har en psykisk helse, og kanskje du på et tidspunkt i livet har behov for litt ekstra hjelp å støtte. Psykisk helse rammer alle på en eller annen måte. Enten det er deg selv eller noen du er glad i. Døgnavdelingen i Harstad trenger ditt engasjement, avslutter de to engasjerte studentene.