I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse som har var 10. oktober har det hele uken vært forskjellige gratis arrangementer i kommunen. Fredag hadde enhet for livsmestring stand på Rikard Kaarbøs Plass. Der var det bål og det ble servert suppe og kaffe.

Personalet fra enheten var til stede for å slå av en prat med de som hadde spørsmål om enheten. I tillegg kom Erlend Elias og fortalte om sine opplevelser.

– Vi er en ny enhet som er opprettet som et lavterskeltilbud for alle som har store og små psykiske problemer. Vi gjør det vi kan for å gi rask og rett hjelp så fort som mulig, sier enhetsleder, Monica Nygaard.


Samarbeid

Enheten samarbeider med resten av kommunen, og deres mål er at det skal være lett å komme i kontakt med dem. Enten ved at brukerne tar kontakt med dem selv, gjennom fastlege eller gjennom andre kommunale enheter.

Enheten har i tillegg til kommunepsykologen to avdelinger, Avdeling for forebyggende team og bo- og mestringsteamet.

– Siden sammenslåingen har vi hatt et jevnt trykk av personer som tar kontakt. Det er alt fra store og små utfordringer. Noen trenger bare noen å snakke med, mens andre må ha hjelp med å finne ut hvem de burde henvende seg til.

Kjendisbesøk

Kjendisstylist og komiker Erlend Elias Bragstad har reist rundt i landet i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse. Han har hatt foredrag for elever i både ungdom- og videregående skole.

– Har man ikke god psykisk helse, så blir heller ikke den fysiske helsa bra, forteller Erlend Elias.

– Alt henger sammen og det er viktig å ha fokus på temaet. Man må få den hjelpa man trenger, når man trenger det. Det er så rart at hvis man får hjerteproblemer, så får man hjelp med en gang, men er det snakk om psykisk helse, så må man stå i kø i evigheter.

I talen sin på torget fortalte han om overgrepene som skjedde i barndommen. Han fortalte og om knekken han fikk i 2018. I tillegg til brudd og konkurser, mistet han også faren sin.

– Vi ser en økning i selvmordsstatistikken, og slik som økonomien er i dag er det en ekstra påkjenning for mange. Vi lever i en usikker tid, og har man angst fra før så hjelper det ikke med alt det fæle som skjer i verden, avslutter Erlend Elias.

For eldre og yngre

Det er både yngre og eldre som tar kontakt med enheten, og enhetslederen inntrykk er at det er mange som trenger hjelp i Harstad.

– Vi har ikke publisert oss godt nok, men jobber med å nå ut til flest mulig om vår eksistens. Det er nok mange der ute som kunne og burde ha tatt kontakt med oss. Vi er positive til at mange fler og fler samarbeidspartnere også blir klar over at vi er her.

Som alltid når det er sammenslåinger eller omorganiseringer av enheter er det noen som kunne ha vært gjort annerledes, og Nygaard forteller at de gjør det de kan for å rett opp i eventuelle feil eller mangler.

– Omorganiseringer er vanskelig, og veien blir litt til mens vi går. Likevel føler jeg at sammenslåingen har vært vellykket. Vi har gjort våre evalueringer, og vi skal fortsette å spille hverandre god, avslutter enhetslederen.

Milde eller moderate plager

Bente Riås jobber i Rask psykisk helsehjelp i Harstad kommune, og er en del av enhet for livsmestring.

– Vi et korttidstilbud for voksne over 18 år som ønsker hjelp til å håndtere lettere psykiske helseplager som angst, depresjon eller søvnvansker, i mild eller moderat grad. Noen opplever dette som veldig problematisk i arbeidslivet.

– Vi ønsker å gi brukerne de redskapene de trenger for å kunne forebygge før problemene blir for alvorlige.

Ved hjelp av kognitiv terapi skal de hjelpe de som er i jobb med å styrke arbeidsevne og forhindre langtidsfravær.

Trenger ikke henvisning

– Du trenger ikke noe henvisning for å ta kontakt med oss. Det eneste man trenger å gjøre er å ta kontakt med Heggen legesenter. Så blir du kontaktet av en av oss i løpet av en ukes tid. Deretter blir det møte med en terapeut som kartlegger problemene og ser om dette er noen vi kan hjelpe eller om det kanskje er noen andre de bør ta kontakt med.

Tilbudet er ikke egnet for akutte kriser, komplekse tilstander eller alvorlige psykiske lidelser.

– Jeg tenker at det er fint å skape åpenhet rundt psykisk helse. Det er et tema som kanskje ikke er så lett å snakke om. Ved å stå på torvet senker vi forhåpentligvis terskelen med å ta kontakt med oss.

– Alle har en psykisk helse og livet skjer. Psykiske plager er noe som rammer de fleste en eller annen gang i løpet i livet, avslutter Riås.