– Her blir jeg utfordret, sier Emilie Øvre (26).

Hun er en del av unggruppa på Fontenehuset Rygge, som ble startet opp for fem år siden.

Målet med Fontenehuset er å hjelpe de som har eller har hatt utfordringer knyttet til psykisk helse og/eller rus. Det gjør de ved å forebygge ensomhet og isolasjon, og å støtte dem til å bli aktive samfunnsborgere igjen, enten i jobb eller studier.

Selve unggruppa skal være en møteplass for unge mellom 16 og 30 år, og dette skal Emilie Øvre snart fortelle om på Fontenehuset Mortensrud, som også skal starte unggruppe. Det hadde hun aldri takket ja til for en stund tilbake.

– Det er skummelt, men jeg håper på å få en mestringsfølelse etterpå, sier hun.

Fontenehuset Rygge

Stiftelsen Fontenehuset Rygge – et spleiselag mellom Moss kommune og Helsedirektoratet – er et lavterskeltilbud som tilbyr et arbeidsfellesskap og støtteapparat for alle som har eller har hatt psykiske utfordringer eller tidligere ruserfaringer.

Gjennom meningsfylt arbeid kan de som velger det ta tilbake kontrollen over eget liv og være aktiv i egen rehabilitering.

Fontenehuset Rygge har rundt 200 medlemmer i alle aldre. 40 prosent av medlemmene er under 40 år. Fontenehuset holder åpent hele sommeren og det er gratis å bli medlem.

Fontenehuset er bygget på en anerkjent internasjonal rehabiliteringsmodell, hvor det ikke foregår terapi eller annen behandling.

I Norge har det blitt etablert 22 slike fontenehus, fra Arendal i sør til Tromsø i nord.

Fadderordning

Da de startet unggruppa var de bare sju medlemmer, men i dag er hele 40 unge voksne med i arbeids- og studiefellesskapet i Moss.

På Fontenehuset går det nemlig mennesker i alle aldre, for øyeblikket fra 20 år og opp til 78, men cirka en tredjedel av dem er under 30 år.

– Noe av suksessen er at de unge er flinke til å ivareta de unge som kommer, ved å være faddere, sier Karina Løkke, som har ansvar for de unge på huset.

Øvre og Wade Wilson (25) bidrar begge til dette.

– Hvis det er unge som kommer på besøk, prøver vi å sette dem sammen med noen unge på huset slik at det blir mer trygt for dem, forteller Wilson.

Sikter mot drømmejobben

Wilson vet ikke hvor han hadde vært om han ikke hadde funnet Fontenehuset. Mest sannsynlig et helt annet sted i livet.

– Da hadde jeg nok vært inne i leiligheten min, og bare sittet der og gamet. Jeg hadde nok ikke gått så mye ut, og jeg hadde vært mer introvert enn jeg er nå, sier han.

Han bruker Fontenehuset for å bygge de sosiale egenskapene sine, og han merker stor forskjell på hvor han startet, til der han er nå.

– Jeg merker at det er lettere for meg å ta initiativ og snakke med folk. Det bedrer humøret mitt og hverdagen min, sier han.

Målet på sikt er å komme ut i jobb, og han ser drømmejobben klart for seg.

– Jeg studerte reiseliv før, så planen er å kunne finne seg jobb innenfor hotell, som turguide eller som flyvert, sier han og fortsetter:

– Jeg elsker å jobbe med mennesker, så det er målet.

Struktur i hverdagen

Fontenehuset er et frivillig og gratis lavterskeltilbud, og man trenger ikke henvisning. Man kan også være medlem så lenge man vil.

– Under NAV og i andre systemer er du der en periode, og så skal du ut. Hvor går man hen da? Kanskje tilbake til ingenting, men her kan du være livet ut, om du vil, sier Karina Løkke.

Et fokus i arbeidet med de unge, er å fange opp de som kan falle ut av skolen. Det gjør det blant annet ved å være på Malakoff videregående skole annenhver tirsdag, og ofte er noen fra unggruppa også med dit.

– Skoleløp er ikke for alle. Vi vil være et supplement og tilby en struktur i hverdagen for de som kanskje blir sittende hjemme, sier hun og fortsetter:

– Her har man noen som heier på deg, venter på at du kommer og blir glad for å se deg.

Blant annet har de et studietilbud der pensjonerte lærere underviser på frivillig basis.

– Hvis du har vanskeligheter med å møte opp på skolen, eller det av ulike årsaker er tøft, kan du gjennom avtale med skolen gjennomføre deler av undervisningen her. Det regnes som skoletimer og gir gyldig fravær, sier Lasse Andreassen, som også jobber på huset.

De kan dekke de fleste fag, men mangler matematikk- og naturfagslærer.

– Det søker vi etter, sier Løkke.