Fredag la fylkesrådet fram sitt forslag til budsjett. På kort tid har de klart å levere på viktige satsinger, som psykisk helseteam og UngInvest.

En ellers grå og kjedelig fredag i Akershus fikk et lyspunkt – fylkesrådet har levert et budsjett som tar vare på Oslofjorden, kutter i prisene for månedskort for barn og unge og gjør det enklere å reise kollektivt.

For en som har utdanning som hjertesak, er det klart at budsjettet for opplæring og kompetanse vekker størst interesse. Ei heller her har fylkesrådet skuffet, og retningen er klar; flere skal fullføre og bestå videregående skole.

Å ha fullført videregående har blitt en viktig forutsetning for muligheter videre i livet. Derfor er Høyre opptatt av at flere skal gå ut av videregående med enten vitnemål eller fagbrev i hånda. Stadig flere elever har dalende motivasjon, som ofte fører til fravær. Derfor er det godt å se at fylkesrådet prioriterer tiltak som fører til at flere gjennomfører utdanningen sin.

Styrket innsats mot psykisk uhelse
Vi vet at stadig flere elever har utfordringer med psykisk uhelse, og det er derfor viktig å styrke laget rundt eleven på skolene. Vi har ingen å miste, og tidlig og tett oppfølging og tverrfaglig samarbeid kan forhindre at psykiske vansker utvikler seg til psykisk lidelse.

Derfor innføres psykiske helseteam. Psykiske helseteam skal bistå skolene og de ansatte med kunnskap om psykisk helse. Teamene kan bestå av miljøarbeidere, fysiske trenere, psykiatriske sykepleiere og andre som har kompetanse innen psykisk helse. De skal ikke selv drive med behandling av elever, men skal gjøre skolene i stand til å avdekke, følge opp, og bistå elever som sliter enda bedre enn i dag.

Mer skreddersydde løp for elever som trenger det
UngInvest er et prosjekt fra Buskerud fylkeskommune. Ordningen tar elever som ikke har mulighet til å gjennomføre videregående opplæring på normal måte, og hjelper dem gjennom et eget lagt opp løp tilpasset etter behov. Her får de hjelp til å bli trygge på seg selv, og hjelp til å gjennomføre.

En UngInvest-ordning vil kunne gi flere elever som ikke passer inn i ordinære opplæringsløp muligheter til å gjennomføre videregående opplæring på sine premisser. Dette er viktig for at flere skal fullføre og bestå.

Det er ingen tvil om at Høyre i Akershus satser på utdanning. Selv om dette er en god start, skal vi ikke gi oss der. Arbeidet for å få flere til å fullføre og bestå videregående tar ikke slutt, og det arbeidet skal vi fortsette med framover.

Les også

Alle videregåendeelever i Akershus skal fullføre og bestå skoleløpet